Volledig scherm
Bij M'EAT in Den Bosch staat de Green Egg centraal. Van voorgerecht tot dessert, veel gerechten komen uit de groene, eivormige barbecue. © Joris Buijs/Beeld Werkt

M'EAT in Den Bosch: Green Egg maakt geen indruk

Na carnaval openden de broers Roels in Den Bosch M'EAT. Een restaurant waar het om de Green Egg, eenvoud en smaak draait.

Het zijn de hoogtijdagen voor het industriële interieur. Overal verschijnen betonnen plafonds, neutrale kleuren en grove materialen als metaal en hout. Bij M'EAT in Den Bosch is het niet anders. Toch geven ze er een eigen twist aan. Met details als een platenspeler voor de muziek en op de wand een grote afbeelding van de Green Egg.

De groene muur achterin het restaurant springt in het oog. Mosplanten bedekken een gedeelte volledig en vormen aan de andere kant in sierlijke letters de woorden 'Let's M'EAT'.

De Green Eggs, waar het bij dit restaurant om draait, zijn niet over het hoofd te zien. In een glazen uitbouw van de keuken, omrand met marineblauwe tegeltjes, staan ze prominent in het zicht. De Green Egg is aan een opmars bezig. In het veelzijdige buitenkooktoestel kan bijna alles klaargemaakt worden, van voorgerecht tot dessert. We zijn benieuwd of de smaak die deze barbecues afgeven te proeven is in de gerechten.

Omdat het de laatste warme avond van het jaar is, zitten we op het terras. Het restaurant zit verscholen op een pleintje, in de schaduw van het kolossale gebouw van Perry Sport. Niet de meest gezellige setting, maar het terras is aangekleed met gekleurde feestverlichting en lampions.

We starten met een glas Jansz Brut. Een verrassende wijn, mede doordat hij vanaf het Australische Tasmanië komt en qua smaak op een champagne lijkt. Ook nemen we brood, dat met drie dipjes geserveerd wordt. Een ietwat flauwe doperwtenspread, frisse sinaasappel-rozemarijn-aioli waar de rozemarijn vaag aanwezig is, en een aubergine-tomaatdip, die heerlijk fris en vers smaakt. Onze favoriet.

Smaakbom
Vooraf kiezen we ieder een eigen gerecht. De zogenoemde Bapas kunnen als voorgerecht besteld worden of voor een eigen shared dining-creatie. De vegetarische burrata met sinaasappel en lavendelolie belooft een smaakbom te zijn, maar stelt teleur. De burrata, een kaas die tussen de mozzarella en ricotta in zit, steelt de show in zijn puurheid. Eenvoudig is het zeker, maar de smaak ontbreekt. De Green Egg is er hier niet aan te pas gekomen, de plakjes sinaasappel doen weinig met het gerecht en de lavendelolie is niet terug te proeven.

De wrap met kalfsvlees, pistachecrème en appelchutney laat een betere indruk achter. Ook al kunnen we de chutney nergens ontdekken, het vlees is rokerig, vol van smaak en delft zeker niet het onderspit in het deeg van de wrap. De crème maakt het geheel romiger.

Bij het hoofdgerecht is de groene eivormige barbecue duidelijk wel gebruikt. Het lamsvlees van de Drunken Lamb is erin gegaard en heeft een heerlijke barbecuesmaak. De rumsaus past hier goed bij en versterkt de robuuste smaken. Zuinig zijn ze niet geweest met de rum, maar dat kan dit lam goed hebben.

Mijn zeebaars wordt in zijn geheel gegaard en gepresenteerd. Niet handig wanneer je geen fileermessen in huis hebt. En een steakmes maakt het niet makkelijker. Uiteindelijk weet ik met een botermes toch veel visvlees van de graten te krijgen. Het moet gezegd worden, ik eet zelden zeebaars die zo goed gegaard is. De salsa verde geeft een kick en tilt de smaken omhoog. De frieten, die we zelf bij moesten bestellen, verdienen ook een pluspunt. Ze zijn dik, knapperig en worden leuk geserveerd in een kaal soepblik.

Machtig
Ook bij het dessert hebben de koks de Green Egg gebruikt. Dit keer om een donut in te garen. De donut is opengesneden en gevuld met Zwitserse room en aardbeien. Machtig, maar prima. Het yoghurtijs werkt verfrissend en is een goede tegenhanger van alle koolhydraten. Mijn Bread & Butter is een zompige domper. In plaats van dat het brood luchtig en warm is, is het klef, zwaar en koud. Geen fijne afsluiter. Gelukkig zijn de salsa van ananas (met stukjes rode peper) en het citroenijs wel goed.

Al met al heeft M'EAT geen overweldigende indruk op ons achtergelaten. De gerechten zijn prima, maar de kwaliteiten van de Green Egg zouden beter ingezet kunnen worden. De locatie en het personeel daarentegen maken het een fijne plek om terug te komen. Al is het maar in het weekeinde om onder het genot van de jazzplaten een wijntje te drinken.