Volledig scherm
Restaurant Mood. © Bert Jansen/fotopersburo van de Meulenhof

Mood in Eindhoven: origineel en trendy met Aziatisch tintje

Mood in Eindhoven, een trendy restaurant met een culinair kampioen aan het roer. De ontvangst kan beter maar de toetjes zijn hemels.

Eveline Wu, de eigenares van Mood, werd met haar kookteam kampioen in Rotterdam, waar afgelopen maand de wereldkampioenschappen Chinees koken gehouden werden. Een prestigieuze kookwedstrijd, vergelijkbaar met de Bocuse d’Or. De wedstrijd werd voor het eerst buiten Azië georganiseerd. Mood ging voor de prijzen met een winnend dessert. Dat willen we natuurlijk graag proeven. We gaan naar het centrum van Eindhoven waar Mood in het Koetshuis gevestigd is. Naar eigen zeggen het hipste restaurant van Eindhoven. We zijn benieuwd.

De ontvangst gaat ons iets té flitsend. Met de deur in onze hand worden we door een ober onthaald met strenge woorden: „Kan ik u helpen?” Geen gastvrije vraag bij aankomst in een restaurant. Reserveringslijst voor de borst. De non-verbale uitdrukking had zoiets van: geen schijn van kans als je niet op mijn lijst staat. Gelukkig hadden we gereserveerd. We struikelen naar binnen, we struikelen naar de garderobe. Niet handig, de onzichtbare opstapjes. We laten ons niet door de ontvangst en drempels intimideren want we zijn ‘in the mood’ om de keuken hier te ontdekken.

Het gaat vast druk worden in deze prachtig ingerichte zaak. Diverse tafeltjes van twee zijn reeds bezet met stelletjes, allen aan de beroemde Mood’s ‘sushi & sashimi-boot’ rijkelijk gevuld met sushi, sashimi en tempura-garnalen. Het ziet er verleidelijk uit, maar de kaart biedt nog meer om onze smaakpapillen te prikkelen. We zijn zelfs overrompeld door de uitgebreide kaart met Thaise, Vietnamese, Chinese en Franse gerechten en sushi.

Mooie presentatie
Mijn tafelgenoot kiest voor de dimsum-mix als voorgerecht, drie soorten gestoomde Chinese hapjes met een vulling van zalm en kip. Geserveerd in het stoompannetje. Ik kies voor het menu en start met een kleine versie van de sushi & sashimi-boot, drie heerlijke zachte sushi, sashimi en tempura-garnalen. En een pittige wasabicrème en ingelegde gember erbij. Met deze starters en de mooie presentatie van het gerecht, vergeet je de wat matige ontvangst en de hectiek in de zaak.

Mijn tweede gang is een schelpje met perfect gestoomde coquilles in een lichte sojasaus op een bedje van glasnoedels. Ondanks de sojasaus blijft de smaak van de coquilles overeind. De keuze voor een witte huiswijn is beperkt tot chardonnay en sauvignon. De rode huiswijn is een merlot. De wijnkaart heeft een prima keuze uit wijnen uit Duitsland, Italië en Frankrijk. Wij drinken er een glas sauvignon van Palena bij.

We kijken met spanning uit naar het hoofdgerecht. Mijn tafelgenoot heeft voor de Bentobox gekozen: rendang, krokante kip, tempura-garnalen, zalm teriyaki en witte rijst. Compliment voor de garnalen: niet vet! En het woord ‘box’ zegt het al, een dieprood gekleurde box met daarin de verschillende gerechten. Elk onderdeel uit de box is een streling voor de tong en zeker een aanrader. In mijn menu kan ik kiezen tussen tournedos, zeebaars, grote garnalen of Koreaanse biefstukjes met rijst. Ik kies voor het laatste. De biefstuk is botermals in een pittige saus. Die geeft precies op het juiste gedeelte van de tong prikkels. Je proeft nog steeds de kwaliteit van het vlees. De biefstuk wordt geserveerd met witte rijst.

Afsluiting
Als afsluiting van deze uitstekend bereide gerechten reizen we enerzijds op de kaart naar de Franse keuken en kiezen een kaasplank met vijf verschillende kazen. Enkele sneetjes brood worden met vijgen geserveerd. Zeker niet afgeraffeld.

En voor mij staat het grand dessert op de planning. Een bord met een variëteit van scroppino, een spoom met limoncello, citroensorbet en prosecco. Een taartje met chocolade en een taartje met blauwe bessen. Crème brûlée. Mousse van aardbeien en stukjes gemarineerde peer. Dat laatste onderdeel smaakt ietwat flauw en valt weg bij de overheersende smaken van chocolade en blauwe bessen.

Ondanks dat het winnende dessert niet op mijn gekozen menu staat, komt gastvrouw Eveline het wel laten proeven. Garden Delight, een dubbelwandig glas gevuld met een bodem van een crème van witte chocolade en op een perfecte manier gebrande hazelnoten. Gegarneerd met lemon cress en eetbare bloemetjes. Inderdaad: een eetbaar sprookjestuintje.Voor dit dessert gaat de toetjesliefhebber terug.

Laat de binnenkomst dan niet helemaal naar verwachting geweest zijn, dat werd weggepoetst door de spontane gastvrouw, haar attente personeel en haar origineel geserveerde gerechten.