Volledig scherm
Pollevie heeft een uitgebreid assortiment wijnen. Daarvan zijn er ruim twintig per glas verkrijgbaar. © Joris Buijs/Beeld Werkt

Pollevie in Den Bosch: Kleur en klasse op tafel

Restaurant Pollevie verhuisde een half jaar geleden van het Minderbroerdersplein in hartje DenBosch naar het voormalig Stedelijk Museum achter het centraal station. Een hernieuwde kennismaking.

Het heeft net flink gegoten wanneer we Pollevie binnen lopen. Gelukkig bereiken we de voordeur droog doordat we de auto vlakbij in de grote parkeergarage Paleiskwartier konden zetten. Had het restaurant op de oude locatie nog een fleurig en knus interieur, hier springen de aardse tonen en moderne accenten direct in het oog. Lichte houten tafels, houten muurpanelen, een breed scala aan designlampen, groen getinte stoelen en tegeltjes, een schapenvacht(die tevens te koop is) en een hoge, glazen wijnkast tussen het restaurant en de keuken.

We nemen plaats aan een tafeltje langs de wand, dicht bij het schapenvachtje. Buiten zien we de laatste zonnestralen. Als aperitief kiezen we voor een glaasje Chardonnay en de huiscocktail Belle Fleur: een combinatie van prosecco, vlierbloesemsiroop, munt en limoen. Licht, verfrissend en een goede start van het diner.

Op de beknopte kaart staan 15 gerechten in verschillende categorieën: Fris & Strak (koud), Rond & Vriendelijk (lauwwarm), Krachtig & Robuust(warm en rijk) en Desserts. Daarnaast is er Parade Pollevie: een vier-, vijf- of zesgangenmenu met gerechten van de kaart. Het wordt de parade met vier rondes en één wijnarrangement, de BOB houdt het bij haar glaasje Chardonnay.

Ondanks dat het vrij rustig is -ongeveer vijf tafeltjes zijn bezet- moeten we best lang wachten. Als eerste wijn komt een witte, Italiaanse Soave op tafel waarin volgens de sommelier appeltjes en vlierbloesem te proeven zijn. Deze Soave heeft een aangename frisheid die je smaakpalet schoonmaakt. En dat gaat goed samen met de wilde zalm en komkommercarpaccio op krokant plat brood.

Het geheel is een smaakbom. Elke hap is anders en kent een wisselend mondgevoel. Knisperend brood, vettige zalm en romige mosterd-dilledressing. De ploppende zalmeitjes versterken de ervaring en de subtiele zalmsmaak. Enig minpuntje is de dille: een overheersend kruid dat te gul verspreid ligt over het gerecht.

Midden-Oosten
Door naar de tweede kleurrijke verrassing. Een op het Midden-Oosten geïnspireerde combinatie van gele biet, sinaasappel en het kruidenmengsel Ras-el-Hanout. Wederom een wauw-gerecht: elke hap is anders. Zelfs mijn tafelgenote die geen fan is van bietjes, geniet er zichtbaar van. De biet heeft nog bite en ligt in partjes en plakjes op het bord.

De zoetige sinaasappel,rolletjes van zoetzure gele wortel en gele tomaatjes maken het smaakpalet compleet. De gekonfijte rode peper geeft een subtiele pittigheid. De ZuidAfrikaanse blend van Chenin Blanc, Sauvignon Blanc en Viognieris helaas een tikkeltje te kruidig bij de bietensalade.

De Franse Malbec suggereert dat we een uitgesproken stukje vlees krijgen. Het blijkt een duo van Kempisch heideschaap (köfte en bout) met asperge, bulgur en harissa-crème. Smaakvol, maar iets teleurstellend na de zalm en biet. De köfte barst van de smaak, maar is aan de rauwe kant. De bout is juist net te droog. De sterren van het bord zijn dit keer de knalgroene erwtenpuree en groenten: bimi en groene asperge, tot in perfectie bereid. Zacht en goed op smaak gebracht. De wijn is voor het geheel net te zwaar.

Met de laatste gang eindigen we net zo goed als we begonnen. Het kaasplankje van mijn tafelgenoot bestaat uit Brie de Meaux, Texels Schapenkaas Oud en Bastiaansen blauw. Pollevie heeft duidelijk kennis in huis, want de kaasjes zijn op kamertemperatuur en mooi zacht. Mijn dessert heeft een aantal ongebruikelijke combinaties die uitstekend werken, ook bij de lichtzoete dessertwijn uit de streek Bordeaux. Yoghurtijs met munt, gelei van sinaasappel en karamel, witte chocolademousse met munt, en als verrassing: de terugkerende biet, dit keer rood. Blaadjes zuring en merengueschotsen met mintsmaak maken het geheel licht en prettig verteerbaar.

Ook al hebben we vier gangen achter de kiezen, de magen zijn na dit bezoek niet te vol. De keuken van Pollevie verbindt Nederlandse producten met het Midden-Oosten, de weelderigheid van 1001 nachten met het boerenland. En dat gebeurt nagenoeg foutloos.

De prijs-kwaliteit is berekend op basis van de 4 gangen. Het tussengerecht heeft een 8,5 gekregen.