Restaurant Den Uiver in Megen

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Score:7,6

Smaakvolle routine bij Den Uiver levert 7,6 op

De keukenbrigade en de bediening werken al tientallen jaren samen. Bij Den Uiver in Megen is veel ervaring te vinden. En dat proef je in de gerechten. Smaakvol eten, wars van allerlei culinaire zijpaden.

Volledig scherm
De ervaren bediening serveert een kaasplankje op het terras. © Dolph Cantrijn

Megen is een prachtig, historisch plaatsje en is bekend om zijn Gevangentoren en twee kloosters. Het stadje kent circa 1700 inwoners, maar in de zomer is dat aantal vast verdubbeld door toeristen en de vele fietsers die Megen aandoen. Wij maken een culinaire stop bij restaurant Den Uiver, in het centrum.

Quote

De gastheer heet ons welkom. Net als de omgeving waarin we zijn, straalt hij rust uit

De boerenhoeve dateert van 1882 en staat pal tegenover het bijna even oude, statige, niet meer in gebruik zijnde gemeentehuis. Er heerst hier een plezierige rust: geen gierende auto's of gejaagde mensen door de straat. Via de prachtige, smeedijzeren poort komen we op het terras van Den Uiver. De gastheer heet ons welkom. Net als de omgeving waarin we zijn, straalt hij rust uit. We nemen plaats onder het schaduwdoek.

We krijgen de kaart en een amuse: een chutney van tomaat en ui met schuim van soja en een krokant, Parmezaans koekje. Een lekker pittige appetizer. We zijn nét te laat voor het aantrekkelijke restaurantweekwinnaarsmenu. Den Uiver veroverde daarmee de tweede plaats, met dank aan de positieve recensies van gasten.

We kiezen beiden voor het surprisemenu, vier gangen, met een aanpassing in onze hoofdgerechten. We durven ons best te laten verrassen door chef Adri van Tilborg en zijn rechterhand Miranda Roomers. Ze hebben namelijk dertig jaar ervaring in de keuken.

De kaart

- Den Uiver heeft verschillende menu's samengesteld. Het suprisemenu is in vier, vijf, of zes gangen verkrijgbaar.

- Ook is er het menu Degustation voor 55,50 euro. Een bijpassend wijnarrangement kost 27,50 euro.

- Je kunt eveneens van de uitgebreide kaart eten, met gerechten als bouillabaisse, kreeft en grietbot.

- Vegetariërs en veganisten kunnen hier ook terecht.

- Openingstijden: maandag gesloten; dinsdag t/m vrijdag: lunch van 12.00 tot 14.00 uur, diner vanaf 18.00 uur; zaterdag: diner vanaf 16.00 uur; zondag: diner vanaf 14.00 uur.

- Voor meer informatie: denuiver.nl

Een echte boerenhoeve

Voor ons diner gaan we naar binnen. De tafels zijn chic gedekt, met licht tafellinnen en prettig zittende, leren kuipstoelen. Kenmerkend voor een boerenhoeve zijn het hoge, rieten plafond en de zware balken. Aan de wanden hangen kunstwerken van klaprozen en koeien. Op diverse plaatsen staan prachtige, verse boeketten met bloemen.

Als voorgerecht krijgen we huisgerookte zalm met avocadocrème, schuim van soja, crème van limoen en sesam en tipjes sojamayonaise. Daarbij enkele zoetzuur gemarineerde spaghettislierten van rauwe rode biet, eetbare bloemetjes, piepkleine blokjes radijs en komkommer. De zalm is uitstekend: lichtgerookt met een vleugje kruiden. We proeven de avocado in de crème: lekker. Een plezierige tegenhanger voor de zachte smaken is de friszure rode biet. Zo'n gerechtje waarvan je zegt: daar lust ik best méér van.

Quote

Als garnering ligt op de coquille een krokant gebakken flintertje spek. Een goede en heldere smaakcombi­na­tie

Mijn gast drinkt er een glas huiswijn bij, Le Dropt, sauvignon blanc. Een jonge wijn, hoogzuur met een wat korte afdronk.

Ons tussengerecht is een zachtgegaarde coquille op een bedje van bloemkoolpuree, gegarneerd met roosjes van romanesco (groene bloemkool), balsamicoazijn en olijfolie. Als garnering ligt op de coquille een krokant gebakken flintertje spek. Een goede en heldere smaakcombinatie.

We krijgen als tussendoortje een spoom, bedoeld om de maaltijd te laten zakken. Ik ben er geen liefhebber van. Het legt de smaakpapillen lam en vult de maag onnodig. Normaliter is het een schuimende sorbet met witte wijn en citrusfruit. Nu krijgen we een crème van rabarber en aardbeien, met schuim van passievruchten.

Hoofdgerecht

Mijn gast eet als hoofdgerecht reerugfilet met een jus van ree en rode wijn, stand-up-asperges (ze liggen niet op het bord, maar staan daar als paaltjes op), op een lepeltje schuimige beurre blanc (botersaus), wortelpuree en een schijfje wortel en een boontje voor de kleur. Een goedgebakken, mals stuk vlees, hoor ik. De jus is uitstekend en hoog op smaak.

Quote

Een dessert dat beslist niet is afgeraf­feld. In elk onderdeel zijn de ingrediënten smakelijk herkenbaar

Op mijn bord ligt op de huid gebakken kabeljauw bedekt met dunne reepjes gekarameliseerde witlof en beurre noisette, hazelnootboter. De boter krijgt de smaak van hazelnoten doordat de eiwitten bruin kleuren in gesmolten boter. Een opperbest gebakken moot kabeljauw. Op mijn bord ligt hetzelfde garnituur. Als side dish krijgen we een schaaltje krielaardappeltjes met knoflook en groene kruiden.
We maken onze avond compleet met een fraai dessert: een taartje van lemon curd met limoencrème, aardbeien- en yoghurtijs, cheesecake met lemon curd, mousse van rabarber en een macaron van aardbeien. Een dessert dat beslist niet is afgeraffeld. In elk onderdeel zijn de ingrediënten smakelijk herkenbaar. Een aangename afwisseling van zoet en zuur.

Bij de koffie en friandises zijn we het met elkaar eens: Den Uiver is een omweg waard. De historie is niet alleen voelbaar in het pand, maar ook in de bediening en de keuken. Jarenlange ervaring en samenwerking gaan hand in hand. Het levert een smaakvol diner op met gebruik van klassieke ingrediënten. Wars van spectaculaire culinaire zijpaden.

De score: 7,6

- Voorgerecht 7,0
-Tussengerecht 7,5
-Hoofdgerecht 7,5
-Nagerecht 8,0
-Bediening 7,0
-Ambiance 8,0
-Prijs/kwaliteit 8,0