Volledig scherm
Grijs en vrolijk oker voeren de boventoon in het stoere interieur. © Jeroen de Jong/Beeld Werkt

TwentyNine in Veghel: minder opties graag

Vier maanden na de opening gaan we eten bij TwentyNine, de nieuwste aanwinst van Veghel. Over de inrichting is goed nagedacht, de kaart mist een duidelijke signatuur.

Het is zo'n dag waarop je wel buiten zou willen eten, de temperatuur is immers prima, maar de lucht is dreigend zwart en het rommelt in de verte. Dat durven we dus niet aan. We nemen een biertje op het overkapte gedeelte van het terras van restaurant TwentyNine in Veghel en bestuderen ondertussen de menukaart. Het begint ons al snel te duizelen. De kaart biedt zoveel opties dat het moeilijk te ontdekken is waar TwentyNine nu echt voor staat.

Shared dining
Drie concepten naast elkaar is wat veel. Naast acht verschillende burgers is er namelijk ook een uitgebreide à la cartekaart én kun je kiezen voor shared dining. Pff. Dat wordt moeilijk. Eigenares Nina Vogels, die vanavond vriendelijk de bediening doet, legt ons uit dat shared dining hier betekent dat je niet zelf de gerechten (die je samen moet delen) mag kiezen, maar dat je die keuze aan de chef laat. Een soort verrassingsmenu dus eigenlijk.

Omdat ik zin heb in de bietencarpaccio en mijn gast zijn oog al heeft laten vallen op de ceviche (zie kader), kiezen we liever zelf. Even later meldt Nina dat onze voorgerechten klaar zijn, en verplaatsen we ons naar binnen. Gelukkig maar, anders hadden we het mooie interieur wellicht nooit ontdekt. Tijd om lang rond te kijken hebben we niet, want onze eerste gang is al op tafel gezet. Beetje vreemd.

De twee koude voorgerechten hadden best pas gebracht kunnen worden nadat wij op onze plek waren gaan zitten. Maar allez. We zitten fijn in comfortabele stoeltjes en prijzen onze ongestreken linnen servetten, die samengebonden zijn met een leren band. Ze passen perfect bij de stoere industriële uitstraling van het restaurant, waar grijs en vrolijk oker de boventoon voeren naast houten tafeltjes op een betonnen gietvloer.

Ik ben dol op de zoete aardse smaak van bietjes en steek verwachtingsvol de eerste hap van de carpaccio van rode biet met crème brûlée van geitenkaas in mijn mond. Dat valt eerlijk gezegd nogal tegen. De plakken biet zijn om voor carpaccio door te kunnen gaan te dik en te gaar, de geitenkaas is ergens heel ver op de achtergrond te ontdekken in de blokken crème die de term brûlée niet waardig zijn. Het erin gestoken krokantje is taai.

De ceviche aan de overzijde oogt spannend, maar de verwachting die de mooie opmaak van het bord wekt wordt slechts gedeeltelijk waargemaakt. De smaak is minder fris dan je van dit van oorsprong Latijns-Amerikaanse gerecht van rauwe, in citrussap gegaarde vis mag verwachten. De tomatenjam erop is zeer smaakvol. Het extra bestelde brood komt wel, maar pas als onze voorgerechten al op zijn.

Het tussengerecht (kalfszwezerik) verschijnt. We delen het samen en proeven van het iets te krokant gebakken orgaanvlees, dat geserveerd wordt op een bedje van bloemkool-truffelcouscous. Die is leuk en heeft een lekker mondgevoel. De portsaus valt tegen; die heeft geen dikke stroperige consistentie, maar lijkt eerder op dunne bouillon met een vage toon van port.

Broodje
Terwijl de regen buiten inmiddels met bakken uit de lucht komt vallen, verheugen wij ons op onze burgers als hoofdgerecht, want dat is een van de concepten waar TwentyNine zich mee wil profileren. Het moet gezegd, zowel mijn Black Angus met blauwe kaas en uiencompote als de Wagyu-burger van mijn disgenoot zijn erg lekker klaargemaakt. Het glas stevige Zuid-Afrikaanse Shiraz smaakt prima bij het rundvlees. De leverkrullen en truffelmayonaise geven aan de Wagyu-burger nog meer rijkdom en romigheid. Maar wat is het jammer dat beide burgers op een veel te zoet briochebroodje geserveerd worden. De bijgeleverde friet is oké, de zelfgemaakte mayonaise onderscheidt zich echter niet van een goede pot in de super gekochte mayo.

Na een korte pauze zijn we toe aan het dessert. Het wordt een red velvet cake voor mij en een trifle met vers fruit voor mijn disgenoot. Liever had ik de spannender klinkende crème brûlée van koffie met een mousse van toffee en ijs van gezouten karamel gehad, maar die blijkt op te zijn.

Mijn vervangende red velvet cake maakt geen goede beurt, want hij smaakt droog, de smeuïgheid ontbreekt. Ik spoel hem weg met een slok zoete dessertwijn en kijk verlekkerd naar de trifle, die mooi is opgemaakt in een hoog glas. Dat desssert, van romige crème, fris vers fruit en wat krokantjes bevalt goed.

Wat ons betreft mag TwentyNine een iets duidelijkere signatuur aanbrengen. Nu ontbreekt een echt concept en hinkt het op vele gedachten. Iets minder opties graag.