Volledig scherm
ONS Restaurant is een gezellig en kleurrijk restaurant. © Jean Pierre Reijnen

Verzorgde bordjes bij ONS Restaurant in Mierlo

MIERLO - De gerechten bij ONS Restaurant in Mierlo hebben stuk voor stuk originele namen. En ook de borden zien er mooi uit. Maar de formule van 'kleine borden, meer proeven' verdient nog wat aandacht. Beoordeling: 6,5.

Mierlo staat bekend om overheerlijke kersen en uitstekende asperges. En op culinair gebied heeft Mierlo ook best iets gezelligs te bieden. Culi-Café ONS Restaurant is er zo een. Het restaurant werd door de EZCB-top (Eerste Zaken Club Brabant) gekozen als eerste in een gastronomische strijd met Nastrium en de Rozario uit Helmond. Daar mogen chefkok Marcel Dijstelblom en zijn vrouw Milica best trots op zijn.

Het restaurant ligt aan de Marktstraat bij een grote rotonde aan de rand van het dorp en is herkenbaar door een kleurrijk terras met houten banken en appelgroene parasols voor de deur.

Het stevige tochtgordijn trotserend, stappen we binnen en worden gastvrij door Milica ontvangen. Onze jassen worden aangenomen en we mogen zitten aan een tafeltje met uitzicht op 'het kanaal'. Dit is figuurlijk; over twee wanden is van plafond tot vloer het kanaal afgebeeld. Het restaurant biedt plaats aan circa 35 gasten en is op een gezellige manier speels en afwisselend urban en met veel fris groen ingericht.

Kleine gerechten

De jonge, ietwat schuchtere ober legt uit dat de gerechten kleiner geserveerd worden zodat we er meerdere kunnen bestellen. We krijgen de indruk dat het moet lijken op een 'all-you-can-eat' formule. Vaste prijzen voor (kleine) voorgerechten à € 9,95 en (kleine) hoofdgerechten à € 19,95 voor een formule van 'meerdere gerechten eten' is aan de hoge kant.

De gerechten zijn speels omschreven. We beginnen met de eerste leuke titels, 'Meneer de Koekepeer' en 'The Biet Goes On'. Eens kijken of dat swingt! Op de kaart staat dat Meneer de Koekepeer een gerecht is met gegrilde ham en pulled pork. Mijn gast kan met de beste wil van de wereld geen pulled pork op haar kleine bord ontdekken. Ook niet onder de flinterdun gesneden, zeer goed smakende plakjes ham. Dit is een kleine teleurstelling. Een klein stukje uiencake, licht gedroogde schijfjes peer, groendecoratie en lijnen van balsamico-stroop sieren het bord.

'The Biet Goes On' komt aan mijn kant van de tafel. Rond een piepklein plakje rode bieten panna cotta, afgedekt met een schijfje rode biet, liggen drie kleine gegrilde gamba's en een klein opgerold plakje gerookte zalm. Het bordje is mooi opgemaakt met een lichte crème van avocado en hangop, mierikswortel en groene kruiden. De kleine rolletjes met gember gemarineerde komkommer zijn fris zoet-zuur. Uit de bereiding van panna cotta haal ik geen rode biet. Het is romig maar flauw en mist de pit die dit gerechtje nét een boost zou kunnen geven.

Verdraaid Lekker

Op naar de volgende gangetjes. Dat zijn 'Verdraaid Lekker' en 'Boter Mals'. Ik heb het over de benamingen, we gaan proeven of dat ook werkelijk zo is. Twee mooi opgemaakte bordjes verschijnen op tafel. Mijn tafelgenoot kijkt naar Verdraaid Lekker, een medaillon van diamanthaas met een bitterbal van draadjesvlees en jus van mosterd. Een uitstekend gegaard stukje vlees, klein maar fijn. Een steakmes wordt wel gemist. De bitterbal is goed gevuld en de jus vol van smaak. Het bordje is opgemaakt met een half bospeentje, schijfje courgette en tomaat.

Ik krijg Boter Mals en dat staat voor zacht gegaarde sukade en bloedworst van het Heydehoeve varken met abrikozenjus en boterkoek met knoflook en rozemarijn. De sukade is smaakvol, de krokante bloedworst heerlijk. De boterkoek met rozemarijn en knoflook daarentegen een droge hap. Een overbodig en niet passend garnituur dat ook niet met de jus van abrikozen weg te krijgen is.

Voordat we naar het dessert gaan vragen we ons beiden af of we nóg een hoofdgerecht zouden bestellen? Wij in ieder geval niet! De gerechten zijn nét iets te groot voor een tweede bordje. Maar voor een stevige eter zou het te weinig kunnen zijn.

Haagse hopjes

De zoete afsluiting zijn 'Bitter Sweet Symphony' en 'O, o, Den Haag'. De Symphony staat voor kleine plakjes bitterkoekjesparfait, goed gevuld en lekker romig. Gemarineerde sinaasappel in Campari en vanillesaus. Een smaakvolle afsluiting. 'O, o, Den Haag' is een cakeje van Haagse hopjes, gele room, gezouten karamel en vanilleijs. Ik kan uit het droge cakeje geen Haags Hopje halen. De toefjes room, gezouten karamel en vanilleijs maken dat niet goed.

Bij een kop koffie en friandises zijn we het er over eens dat ONS een gezellig en sympathiek restaurantje is met verzorgde bordjes zonder al te veel pretenties. De filosofie van kleine gerechten om meer te kunnen proeven vraagt, naar onze beleving en gezien de rekening, om aandacht voor de prijs/kwaliteitverhouding.

Beoordeling

- Voorgerecht 6,0
- Hoofdgerecht 6,5
- Nagerecht 6,5
- Bediening 7,0
- Ambiance 7,0
Prijs/kwaliteit 6,0

De rekening

(2 personen, 3 gangen)

- Fris €2,25
- Sherry €4,00
- 2x glas huiswijn wit €9,00
- Glas huiswijn rood €4,50
- Breujke €4,00
- Biet goes on €9,95
- Meneer koekepeer €9,95
- Verdraaid lekker €19,95
- Salade €4,00
- Friet €4,00
- Bitter Sweet €7,75
- O,o Den Haag €7,75
- 2x koffie €4,50
- Karaf water €0,00

Totaal €111,55

De kaart

- ONS Restaurant serveert kleinere gerechten zodat je meerdere smaken kunt proeven.
- Je vindt hier gerechten uit grootmoeders keuken met een knipoog naar nu.
- De gerechten op de kaart hebben speelse namen.
- Voor vegetariërs maakt de chefkok gerechten in de sfeer van de menukaart. Ook met een allergie wordt rekening gehouden.
- Openingstijden: Maandag en dinsdag gesloten. Woensdag tot en met zondag diner vanaf 17.00 uur

Informatie

Culi-café ONS Restaurant
Marktstraat 82, Mierlo
0492-666363
Website: ons-restaurant.nl