Volledig scherm
De inrichting zorgt voor een prettige sfeer bij Wolters. © Joris Buijs/Beeld Werkt

Wolters in Heesch: Hakken over de sloot

Een spetterend begin, maar een matig einde. Restaurant Wolters in Heesch is qua kwaliteit en service niet constant. Ondanks de twijfelachtige ervaring komen we uit nieuwsgierigheid zeker terug.

Het is stralend weer wanneer we arriveren in Heesch, dus nemen we buiten op het terras plaats. Een ideale plek om van de laatste zonnestralen te genieten. Ideale omstandigheden ook om te beginnen met een glaasje prosecco en jus d'orange (voor de BOB). De gastheer is een vriendelijke, spontane jongen van begin twintig. Of we vooraf pata negra of oesters lusten? Dat lusten we wel.

Mijn platte oester wordt puur geserveerd met daarnaast zeekraal en rode wijnazijn, sjalot en limoen. Ik breng de oester op smaak met de zeekraal en limoen: perfect. De Spaanse ham is vol van smaak en voor de tien euro die hij kost, krijg je een mooie portie op tafel. De ster van de hapjes is echter de mayonaise bij het meegeleverde broodje van het huis. Hij blijkt gecombineerd te zijn met het verdomd pittige Surinaamse pepertje Madame-jeanette, maar de kok heeft hem goed weten te doseren.

Ondertussen werpen we een blik op de strak gepresenteerde menukaart: enkelzijdig op forex (kunststof met schuim ertussen) gedrukt. De keuze is moeilijk, dus laten we ons verrassen met het Chef's Menu. Een keer vis, een keer vlees. Na het bekijken van de wijnkaart valt het besluit om naar een wijnarrangement te vragen; we hebben immers geen idee wat voor maaltijd er op tafel gaat komen. Hoewel niet vermeld op de kaart, is het wijnarrangement geen enkel probleem.

De serveerster brengt als eerste een glas Spaanse Tempranillo uit 2014. Oef, een straf wijntje om mee van start te gaan. Gelukkig combineert die goed met het voorgerecht: een prachtig bordje buikspek, stoof van kalfswang en pompoenpuree. Het gerecht is afgemaakt met een stroperige port- en sjalotsaus. Het geheim? ,,Tien jaar oude port'', verklapt de gastheer.

De rauwe zalm en tonijn tegenover me vallen ook in de smaak. De vis is puur gehouden: licht dichtgeschroeid en aangevuld met dotjes smeuïge wasabi- en cocktailsaus. Zodra we klaar zijn met ons voorgerecht, vragen we of we de rest van de maaltijd binnen kunnen nuttigen, want het begint aardig af te koelen. Er is geen tafeltje vrij gehouden - logisch voor een drukke avond - maar er zijn zojuist gasten vertrokken. Een doekje erover et voilà.

Klachten
Vanaf ons tafeltje is het hele restaurant te zien. De open keuken, die opmerkelijk veel rust uitstraalt, de wand met oude foto's, een opgezette ram en wild zwijn, en centraal de grote strakke bar waaraan vintage draaikrukken staan. De oude weegschaal op de bar, het Jugendstilbehang en de muur van ruwe bakstenen maken het plaatje compleet.

Het is even wachten op de gerechten. Wat ondertussen opvalt, is dat bij elke tafel klachten zijn. Van koude spareribs en zoute friet tot een tafel die geen buikspek in het verrassingsmenu wilde, maar dat wel kreeg. Slordig. De gastheer probeert het allemaal netjes op te lossen, maar het is te merken dat de bediening toch chaotischer wordt.

De hoofdgang volgt en ziet er strak gepresenteerd uit. Op het glaasje Spaanse rioja moet ik helaas lang wachten en dus beginnen we vast. De op de huid gebakken zeebaars blijkt te gaar en mijn entrecôte is juist te kort gebakken. Zonde, want al houd ik van rood vlees, dit vlees is kwalitatief gezien niet geschikt voor deze garing. De bijgerechten op onze borden zijn saai en vormen geen toevoeging voor dit gerecht. Groenten met een bite zijn helemaal van deze tijd, maar de gemarineerde bietjes, het mini-maïskolfje en de stukjes pompoen, zijn echt te hard. De chipjes van zoete aardappel zijn wel oké, net als de frieten (met schil). Alleen zijn die inderdaad veel te zout, zoals de buren ook al opmerkten.

Dessert
Het dessert tot slot, blijkt een crème brûlée met goudbruin krokant karamellaagje te zijn. Dat belooft veel, maar zodra we met onze lepels door het knisperende bovenlaagje heen tikken, krijgen we een slappe en smakeloze custard voor de kiezen. Ik eet nog een brownie die zo droog en hard is dat je je kiezen erop zou kunnen breken. Met de mierzoete Moscato d'Asti spoel ik mijn droge mond.

De gastheer merkt terecht op dat het dessert niet in de smaak is gevallen en oppert een nieuw dessert te brengen. Aangezien de magen tot het randje toe gevuld zijn, bedanken we vriendelijk. Als pleister op de wond biedt hij ons nog een kopje koffie aan. Servicegericht zijn ze hier in ieder geval wel.

De gerechten bij Wolters zijn niet van consistente kwaliteit en ook de bediening laat veel steken vallen. Toch komen we hier graag nog eens terug, in de hoop dat het eten en de bediening dan constant presteren en hetzelfde niveau bereiken als de sfeer. Die is namelijk top.