Volledig scherm
Zeventien vaten, vermoedelijk drugsafval, werden gevonden aan de Schouwstraat in Uden. © Marco van den Broek

26 vaten met vermoedelijk drugsafval gevonden in Uden; extreem hoge zuurtegraad gemeten

* UPDATE 10.06 uur * UDEN - In Uden zijn donderdagochtend 26 blauwe, zwarte en witte vaten gevonden. Het gaat vermoedelijk om drugsafval. De vaten werden gevonden aan de Egelweg en Schouwstraat.

Bij de Egelweg werden 9 vaten aangetroffen. Daar kwam de brandweer ter plaatse omdat van één van de vaten damp afkwam. Uit onderzoek bleek het vat te lekken. Ongeveer een kilometer verderop, aan de Schouwstraat, werden even later 17 vaten gevonden.

Zuurtegraad
De gemeente laat het afval verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf. Die neemt ter plaatse monsters van de inhoud van de vaten. Medewerkers die dit doen zijn gehuld in oranje pakken met zuurstofmaskers. Hun bevindingen worden op de vaten gezet, die later in een container worden afgevoerd. Uit eerste metingen blijkt dat de vloeistof in de vaten een extreme zuurtegraad bevatten die volgens een medewerker levensgevaarlijk zijn wanneer iemand er mee in aanraking komt. Dergelijke vloeistoffen zouden volgens hem inderdaad afkomstig zijn van een drugslab.

Soortgelijke vaten werden zondag in Herpen aangetroffen. Of de 2 vondsten met elkaar in verband staan, is onduidelijk. Ook is niet bekend of de politie een onderzoek instelt.

Lees meer over dumpingen van drugsafval en bekijk de kaart met dumpingen op bd.nl/drugsafval.