Volledig scherm
Hannie van Rooij van de Vughtse IJsboerderij schept bosvruchtenijs in kleine bakjes. © Marie-Thérèse Kierkels / Beeld Werkt

Ambachtelijk ijs bij Vughtse IJsboerderij: de melk van ‘s morgens is zelfde dag nog roomijs

Op de Vughtse IJsboerderij wordt ambachtelijk boerderij-ijs gemaakt van de melk van de eigen koeien. De taakverdeling is helder: hij de koeien, zij het ijs.

Boerderij-ijs, gemaakt met dagverse melk van eigen koeien. Dat is waar Hannie van Rooij van de Vughtse IJsboerderij bijna alle dagen van de week haar energie in steekt. De taken zijn duidelijk verdeeld; haar man Frans melkt de koeien, zij is de ijsbereider.

We nemen een kijkje in de ijskeuken waar de ijsmachine bramenijs draait. Hier geen buizensysteem dat de melk van de melkstal naar de ijsmakerij voert. „Wij halen de melk met emmers uit de tank”, vertelt Frans. Per keer gaat het om zeventig liter melk, waar vervolgens 140 liter ijs van gemaakt wordt. In de naastgelegen kleine boerderijwinkel opent Hannie de vriezer om te laten zien wat ze allemaal in huis hebben. Het is een ruime keuze: wel 25 soorten ijs en nog eens meer dan tien verschillende smaken sorbetijs. „De tijd dat er maar vijf smaken ijs gemaakt werden, ligt ver achter ons. Mensen willen tegenwoordig meer variatie.”

Basilicumijs
Ook restaurants hebben af en toe speciale wensen. „Laatst vroeg restaurant Allerlei uit Den Bosch of we basilicumijs konden maken. Onze stelregel is ‘u vraagt, wij draaien’. We maken op verzoek bijzondere soorten ijs en kunnen snel leveren. En soms doen we inderdaad iets dat niet zo gangbaar is. Daar onderscheid je je door.”

Hoe het allemaal begon? Hannie: „Zo’n vijftien jaar geleden, toen de jongste van onze drie kinderen naar school ging, wilde ik er iets bij gaan doen op ons melkveebedrijf. Iets voor mezelf. Dat werd ijs. Ik ben gewoon begonnen, het ging goed en van het een kwam het ander”, vertelt Hannie. „In het begin staken we veel tijd in het zoeken naar afnemers van ons ijs, nu komen de klanten naar óns toe.” Ze leveren aan verschillende restaurants in de regio, maar ook veel particulieren komen bij de boerderij ijs en yoghurt halen. De tuin rond de boerderij biedt met verschillende terrassen en zitjes gelegenheid om van een ijsje te genieten.

Campina
De mooie rietgedekte boerderij met rood-gele luiken ligt aan het eind van een oprijlaan, een stuk van de doorgaande weg af, aan de rand van Vught. Een paar koeien in de open stal kijkt nieuwsgierig op naar het bezoek. De rest van de dieren loopt verderop in de wei. De melk van de vijftig koeien die ‘s morgens zijn gemolken, wordt ‘s middags verwerkt tot ijs. Het overgrote deel van de melk gaat nog steeds richting Campina. De ijsverkoop is een mooie neveninkomst.

In de winter is het wat rustiger met de ijsverkoop. Daarom ging Hannie tien jaar terug in die periode ook yoghurt maken. „Dat doe ik één dag in de week, inmiddels het hele jaar rond. ‘Niks eruit en niks erin’ is ons motto voor de yoghurt. Dus: volle verse melk van onze koeien en vers fruit bij de vruchtenyoghurt. Verder niks. Ook het ijs maken we van de verse volle melk, maar daar moet wel Verder werken ze met zo weinig mogelijk toevoegingen. Het verse fruit dat in het ijs verwerkt wordt - een kilo fruit op vijf liter ijs - komt van collega-boeren uit de streek.

Zelf houdt Hannie het meest van het pure melkijs, Frans is groot liefhebber van hun yoghurt- kersenijs. „Dat verkoopt ook als een van de beste soorten. Naast natuurlijk vanille, room en aardbei.”

Vughtse IJsboerderij, Esscheweg 209, Vught, vughtseijsboerderij.nl.

Andere Brabante ijsboerderijen zijn te vinden in:

Heidehoeve in Etten-Leur De Gerda Hoeve in Schijf De Jacobushoeve in Dorst Dilven in Made De Fluiter in Hoogeloon Cleefshoeve in Heeswijk- Dinther Hoeve IJs, Valkenswaard Gommers in Nederweert Op de Nieuwe Kampen in Vinkel Hoeve Willem III in Helenaveen ‘t Schupke, Mill (schapenijs) Fabor in Reusel ‘t Boerenhof, Andel (geitenijs)

Volledig scherm
© Marie-Thérèse Kierkels/Beeld Werkt