Volledig scherm
© Ministerie van Defensie

André Kuipers vliegt met F-16 mee vanaf Volkel

VOLKEL - André Kuipers vliegt donderdag 26 november mee tijdens een trainingsmissie met een F-16 vanaf vliegbasis Volkel. Voor Kuipers is het een hernieuwde kennismaking met zijn oude werkgever, aangezien hij zijn carrière startte als keuringsarts bij de Koninklijke Luchtmacht.

Als keuringsarts deed Kuipers onder andere onderzoek naar ruimtelijke desoriëntatie bij vliegers en ruimteziekte bij astronauten. Daarna ging hij aan de slag als arts, wetenschappelijk onderzoeker en uiteindelijk astronaut bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. André Kuipers nam in totaal deel aan twee ruimtemissies, waaronder de langste Europese ruimtevlucht ooit in 2011.

Donderdag kiest hij het luchtruim voor een missie bij zijn oude werkgever in een F-16 onder leiding van een ervaren vlieger. De Nederlandse F-16 vliegers trainen vooral in de omgeving van de thuisbases Volkel en Leeuwarden. Sinds oktober 2014 maken zes F-16’s en bijna tweehonderd militairen deel uit van de internationale coalitie tegen terreurorganisatie ISIS in Irak.

Omdat ook de ruimte een steeds belangrijker omgeving wordt voor het leger, beschikt de Koninklijke Luchtmacht sinds augustus 2015 over een Space Security Center (SSC). Daarin buigen het leger, wetenschappers en kennisinstituten zich over onderzoek, bedreigingen en kansen voor de toekomst in de ruimte.