Volledig scherm
De brandweer is met meerdere eenheden aan het blussen bij de brand aan de Melvert. © Marco van den Broek

Asbest en 1.300 dode varkens bij grote brand varkenshouderij Erp (video)

* UPDATE 11.31 uur * ERP - Er zijn in totaal 1.300 varkens omgekomen bij de brand bij een varkenshouderij aan de Melvert in Erp. Het terrein is afgezet omdat er asbest is vrijgekomen. De brandweer is woensdagavond rond 23.00 uur met groot materieel uitgerukt en was de hele nacht bezig met blussen. Om 03.45 uur werd het sein brand meester gegeven.

Uiteindelijk is één stal verloren gegaan. De brandweer wist de andere stallen op het bedrijf te behouden. Donderdag komen verzekeringsbedrijven de schade inspecteren bij varkenshouder Ricus Kuunders.

Biggen
Volgens een politiewoordvoerder zijn veel varkens gestorven, maar zouden de biggen op het bedrijf veilig zijn, omdat deze in een ander gedeelte van de varkenshouderij worden gehouden.

Bij de brand is flink wat rook vrijgekomen. Die rook trok richting Volkel. De brandweer heeft metingen verricht om na te gaan of er asbest vrij is gekomen bij de brand. Dat blijkt donderdagochtend inderdaad het geval te zijn.


Groot materieel
De brand brak woensdagavond iets voor 23.00 uur uit. De brandweer rukte met meerdere eenheden uit naar de Melvert. Onder meer brandweerposten uit Veghel, Oss, Boekel en Zeeland waren aanwezig om te blussen. Ook een adviseur gevaarlijke stoffen werd opgeroepen.

De brandweer moest kilometers brandslang leggen in de richting van Erp om aan water te komen. Woensdagnacht rond 01.00 uur was ook nog een watertransport onderweg naar de Melvert. Deze zou problemen hebben om bij de brand te komen, omdat de wagen niet over de uitgerolde brandslang mocht rijden. De politie meldde 's nachts op Twitter dat er geen problemen zijn geweest met de watervoorziening voor de brandweer.

De straat is afgezet en mensen werden op flinke afstand gehouden. Alleen aanwonenden mogen het gebied betreden.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Volledig scherm
© Marco van den Broek
Volledig scherm
© Marco van den Broek
Volledig scherm
Bij een bedrijf aan de Melvert in Erp is woensdagavond brand uitgebroken. © Marco van den Broek
Volledig scherm
© Marco van den Broek
Volledig scherm
© Marco van den Broek
Volledig scherm
© Marco van den Broek
Bij een zeer grote brand bij een varkenshouderij aan de Melvert in Erp zijn veel varkens omgekomen. Hoeveel precies is nog onduidelijk, maar er zaten zeker 1.000 varkens in de brandende stallen. Beelden: Marco van den Broek / Marco van den Broek Multimedia. Lees meer op http://bd.nl/1.6225425