Volledig scherm
De brandweer besloot snel het pand te laten uitbranden. © Bart Meesters / Meester Multi Media

Asbest vrijgekomen bij brand in berucht pand Den Bosch; omwonenden terug naar huis (video's)

* UPDATE 20.27 UUR * DEN BOSCH - Een pand aan de Westwal in Den Bosch is zondagochtend volledig uitgebrand. Bij de brand is asbest vrijgekomen. Een man, de bewoner van het pand, is lichtgewond geraakt en ter plekke aan een aantal schroeiplekken behandeld. Meerdere huizen werden ontruimd, bewoners van de Westwal en de achterliggende Vughterstraat zijn opgevangen in Hotel Central. Inmiddels zijn bijna alle bewoners weer naar huis. Ze moeten ramen en deuren nog gesloten houden en mogen geen gebruikmaken van terrassen, tuinen en binnenplaatsen.

Om verdere verspreiding te voorkomen, is het gebied waar asbest is gevonden afgezet. De Westwal blijft afgesloten voor doorgaand verkeer. De Vughterstraat was ook afgesloten, maar is inmiddels weer toegankelijk. Geparkeerde auto’s in het afgezette gebied mogen niet worden verplaatst. Direct omwonenden worden maandagavond bijgepraat tijdens een informatiebijeenkomst.

Deels ingestort
De brandweer was zondagmiddag nog druk doende met het nablussen van de brand aan de Westwal in Den Bosch. Pas als dat klaar is, kan volgens persvoorlichter Dorothë Gevers van de gemeente Den Bosch worden bekeken wat er nog met de overgebleven resten moet gebeuren. De brandweer laat weten dat vervolgens wordt bekeken of het vanwege instortingsgevaar wellicht veiliger is om gevels neer te halen.

De rook trok richting de wijken Boschveld en Kruiskamp. Het pand is deels ingestort. Brandende asdeeltjes kwamen op de omliggende huizen en auto's terecht. Een auto vatte vlam en enkele raamkozijnen rookten. De vlammen torenden tientallen meters boven het pand uit. De brandweer trok de wagens terug en hield de omliggende panden nat. Van het brandende pand staan alleen nog de voorgevel en een deel van een zijgevel overeind.

De brand brak uit rond 05.30 uur toen het slachtoffer een aggregaat aan de praat probeerde te krijgen, nadat het pand afgesloten was van stroom. Het slachtoffer wordt gehoord door de politie om te achterhalen wat er is gebeurd. Vanuit de wijde omgeving snelden korpsen toe; onder meer uit Oss en Cromvoirt. Loco-burgemeester Huib van Olden was aanwezig bij het getroffen pand namens de gemeente om te coördineren. Omwonenden zijn uit hun huis gehaald en ondergebracht bij Hotel Central.

Hennepkwekerij en verwaarloosde honden
Politie, brandweer, stadstoezicht en Enexis deden eerder al onderzoek in het pand aan de Westwal. Vanuit de buurt kwamen al langer klachten over overlast vanuit het pand. Tijdens het onderzoek is onder meer een oude, niet meer in gebruik zijnde hennepkwekerij opgeruimd. Ook zijn op het perceel twee verwaarloosde honden aangetroffen, waarop de dierenpolitie verder actie ondernam.

In juli stond er ook al politie bij het pand. Toen ging het onder meer om de grote hoeveelheid rommel die er rond de woning stond, waardoor onder meer parkeerplaatsen werden geblokkeerd. Die spullen zijn toen, na meerdere waarschuwingen, door de gemeente en politie verwijderd.

Heb je foto's, video's of informatie over de brand? Mail ze dan naar oproep@bd.nl.


Grote brand Westwal hartje Den Bosch. Beelden instorten pand #ob pic.twitter.com/FMkJJAjgnD — Tom van den Oetelaar (@tomroepbrabant)
25 september 2016Volledig scherm
Het pand is compleet uitgebrand. © Miranda van Houtum/BD
Volledig scherm
De brandweer blust na bij het pand aan de Westwal. © Nicole van Mook
Volledig scherm
Grote rookpluimen komen uit het pand. © Bart Meesters/Meesters Multi Media
Volledig scherm
© Frank van Oorschot
Volledig scherm
Brandende deeltjes komen terecht op omliggende objecten. © Miranda van Houtum/BD
Volledig scherm
De vlammen kwamen uit het dak en de voorkant van het pand. © Bart Meesters/Meesters Multi Media
Volledig scherm
Een foto van het pand in 2015 laat zien hoe het eruit zag voor de brand. © Google Streetview
Volledig scherm
Zo ziet het pand eruit na de brand. © Bart Meesters / Meesters Multi Media
Volledig scherm
De vlammen kwamen metershoog uit het dak. © Bart Meesters/Meesters Multi Media
Volledig scherm
Ook de Vughterstraat is afgesloten. © Miranda van Houtum/BD
Volledig scherm
Zelfs auto's aan de overzijde van het water liggen vol met brandresten. © Miranda van Houtum/BD
Volledig scherm
Het pand is deels ingestort. © Miranda van Houtum/BD