Volledig scherm
De negen lijsttrekkers tijdens het verkiezingsdebat van ondernemers. © Robèrt van Lith/BD

Bedrijven willen Meierijstad helpen

SINT-OEDENRODE - Ondernemers in fusiegemeente Meierijstad bieden de gemeente hulp aan op economisch gebied. Dan gaat het bijvoorbeeld om het op weg helpen van startende ondernemers bij zaken als bestemmingsplan en vergunningen.

Die handreiking deed Maddy Goossens, beoogd voorzitter van Platform Ondernemend Meierijstad (POM) maandagavond tijdens het verkiezingsdebat van het POM in het bedrijfsgebouw van Ahrend in Sint-Oedenrode. „Bij het POM zijn ruim 110 ondernemers als vrijwilliger actief. Maar we hebben ook enkele professionele krachten. Die zullen ook betaald moeten worden. Daarvoor vragen we een bijdrage van de gemeente. En die professionele krachten van ons zullen dus tevens voor de gemeente werken. Zij maken het voor bedrijven aantrekkelijker om zich hier te vestigen.”

Eerder gaf Goossens in het Brabants Dagblad al aan dat het POM om ongeveer een ton subsidie vraagt, de andere helft brengen de ondernemers zelf op. Op dit moment draagt de gemeente Veghel al 56.000 euro bij aan Vitaal Bedrijvig Veghel, het uitvoerend orgaan dat straks voor POM gaat werken en dus een andere naam krijgt. De handreiking werd door de meeste lijsttrekkers gisteren in dank aangenomen. Een enkeling was kritisch: „Je moet als gemeente niet altijd het vriendje van de ondernemers willen zijn”, zei bijvoorbeeld Marrik van Rozendaal (D66). „Soms moet je als gemeente ook beslissingen durven te nemen die níet in het straatje passen van ondernemers.”

Maddy Goossens vroeg ook om via een ondernemersfonds bedrijven verplicht te stellen om bij te dragen aan gemeenschappelijke voorzieningen, zoals beveiligingscamera’s. Ook hiervoor waren de meeste partijen te vinden.

Volledig scherm
Lijsttrekkers van Meierijstad zitten in de 'wachtkamer' te wachten op het verkiezingsdebat. © Robèrt van Lith/BD