Volledig scherm
Ex-priester Stefan van Dierendonck. Foto: Marc Bolsius

Bisschop niet blij met boek ex-priester

DEN BOSCH - Priester Stefan van Dierendonck presenteert aanstaande donderdag in Den Bosch zijn debuutroman 'En het regende brood'. De roman gaat over priester Clemens Driessen, een devote dienaar die in de achtbaan van het geloof terechtkomt. Het loopt tragisch met hem af. Van Dierendonck heeft het manuscript aan bisschop Hurkmans laten lezen. "Sindsdien hebben we elkaar niet meer gesproken."

"Ik heb het boek ook voor bisschop Hurkmans geschreven", zegt de uitgetreden priester Van Dierendonck (40). "Ik wilde hem aan het denken zetten: hoe ga je met mensen om, met kwetsbare mensen."

Bisschop Hurkmans heeft het manuscript gelezen. Schrijver en monseigneur kennen elkaar van de priesteropleiding. Hurkmans was in de jaren '90 rector van het Sint Janscentrum. Van Dierendonck: "Het is een roman, maar hij las het meteen als míjn verhaal, was er niet blij mee en heeft zijn afkeuring laten blijken. Als je dit publiceert, gaat er iets veranderen in de contacten, zei hij. Ik had tot dan een goede persoonlijke relatie met hem. Na dat bezoek hebben we elkaar niet meer gesproken."

Bisschop Hurkmans bevestigt dat hij 'niet zo blij is' met het boek.

Een interview met Van Dierendonck staat in de bijlage Spectrum. Het Brabants Dagblad heeft een voorpublicatie online staan. Die is hier te bekijken.