Volledig scherm
Lisette Bossert

Bloemen

U bent vast bekend met de slogan ‘bloemen houden van mensen’. Het is één van de bekendste slagzinnen uit de Nederlands reclamegeschiedenis, al sinds 1976 wordt de verkoop van bloemen er met succes mee gestimuleerd.

Nou zijn bloemen prachtig in je tuin of in een vaas, ook op je bord kunnen ze een eenvoudig gerecht tot iets heel moois maken. We stoppen nog niet zo heel lang bloemen in ons eten. Hoewel ik alweer 25 jaar geleden voor het eerst een boek over eetbare bloemen (De smaak van bloemen van Elisabeth de Lestrieux) in handen kreeg, is het meer algemene gebruik echt iets van de laatste jaren.

Waarschijnlijk geïnspireerd door het koken met seizoensgroenten en -fruit en het wildplukken van kruiden zien steeds meer koks de toegevoegde waarde in van bloemen. Natuurlijk zijn niet alle bloemen eetbaar, sommige zijn ronduit giftig en dus is voorzichtigheid geboden bij het uitproberen van onbekende soorten.

Eetbare bloemen
Ook bespoten bloemen van de bloemenwinkel kun je beter vermijden. Gelukkig is van een heel stel veel voorkomende bloemsoorten bekend dat ze eetbaar en zelfs lekker zijn. Als ik iets bloemigs wil verwerken in een gerecht pak ik ze het liefst uit mijn eigen tuin. In de zomer heb ik meer dan genoeg rozen, lavendel, viooltjes, goudsbloemen, Oost- Indische kers, paardenbloemen en madeliefjes staan.

Je hoeft geen super-kok te zijn om met bloemen te koken. Neem bijvoorbeeld een schaal aardappelpuree, fijn gestampt met wat roomboter en melk, dus heerlijk van textuur en smaak. Pak dan een klein bosje dille, hak dat grof en voeg wat bloemblaadjes van de goudsbloem toe, strooi dat over de puree en zie hoe de bleke puree verandert in een prachtig gerecht.

Of een eenvoudige salade van kropsla aangemaakt met een vinaigrette. Garneer de sla met een paar bloemen van de Oost-Indische kers, het kleurt prachtig en de peperige smaak is heerlijk. Wanneer u een paar kruidenplanten in de tuin hebt staan, weet dan dat ook deze bloemen eetbaar zijn, vaak net iets milder van smaak en vele malen mooier dan de kruiden zelf.

Lisette Bossert uit Rosmalen is chef-kok en eigenaar van Bossert Kookwerken. Ze is een van de bevriende koks van Lekkers uit Brabant en schrijfster van het kookboek ‘Toen was koken heel gewoon’.