Volledig scherm
Foto: GPD

Boeren leven milieuregels slecht na

DEN BOSCH - Brabantse veeboeren overtreden op grote schaal de milieuregel. Die moeten de natuur beschermen tegen schadelijke invloeden van de intensieve veehouderij. Dat blijkt uit een ongekend omvangrijke controle onder veehouderijen in heel Brabant.

Die moeten de natuur beschermen tegen schadelijke invloeden van de intensieve veehouderij. Dat blijkt uit een ongekend omvangrijke controle onder veehouderijen in heel Brabant. Met name bedrijven met de grootste risico's op vervuiling van Europees beschermde natuurgebieden zijn onderzocht.

Het onderzoek is uitgevoerd door de regionale milieudiensten in opdracht van Provinciale Staten. Het is een reactie op de ontdekking in 2010 van geknoei met luchtwassers bij veestallen.

Van 627 gecontroleerde bedrijven houden zich 332 (ruim de helft) niet aan de opgelegde milieuregels. Bij 38 veehouderijen werden zware overtredingen geconstateerd die de provincie inmiddels via dwangsomprocedures aanpakt. Deze boeren plaatsten geen of te kleine luchtwassers of hadden deze apparaten niet aan staan. Ook stallen bleken verkeerd gebouwd. Dit alles is wél verplicht om meer vee te mogen houden. Het provinciebestuur (GS) wil luchtwassers, die de uitstoot van stikstof, ammoniak en fijnstof beperken, met voorrang elektronisch gaan controleren.

De meeste overtredingen kwamen aan het licht in Asten, Oss, Veghel, Bernheze en Boekel. Deze gemeenten worden wegens nalatigheid door GS gemaand 'hun verantwoordelijkheid te nemen' voor het toezicht op naleving van bouw- en milieuvergunningen.