Volledig scherm
Aanleg van zonnepanelen op een dak. © Lex van Lieshout/ANP

Brabants Energieakkoord goed voor 5.000 banen

*UPDATE 17.00 UUR* TILBURG - Het Brabants Energieakkoord dat vrijdagmiddag in Tilburg is gepresenteerd moet tot 2021 goed zijn voor 5.000 extra banen. Die komen tot stand door een investering van 4 miljard euro in allerlei projecten. Vanzelfsprekend zijn de banen nog niet, volgens het akkoord moet er nog stevig aan worden getrokken en dienen alle partijen die er bij betrokken zijn bij de les te blijven. De Sociaal Economische Raad (SER) Brabant gaat hier specifiek op letten.

Het Brabants Energieakkoord is een initiatief van de Brabantse Milieufederatie (BMF), de Brabants Zeeuwse Werkgeversverenging (BZW), de land- en tuinbouworganisatie ZLTO, de Verenigde Energie Coöperaties Noord-Brabant (VEC), de vijf grote Brabantse steden, Bouwend Nederland, woningbouwcorporaties, de twee Brabantse universiteiten en de provinciale hogescholen. SER-Brabant verzorgt de coördinatie.

In het akkoord is afgesproken dat tot 2021 40.000 woningen energieneutraal worden gemaakt en de industrie 10 procent van haar energie gaat opwekken via zonnepanelen. Verder gaat de landbouwsector met biomassa, wind- en zonne-energie 5,1 petajoule realiseren. Bovendien is afgesproken dat over dezelfde periode ieder jaar twee procent aan energie wordt bespaard. Om het aandeel van de industrie waar te maken deed BZW-voorzitter Peter Struik eerder deze week op het jaarcongres een oproep om alle daken van bedrijfsgebouwen vol te leggen met zonnepanelen.

Het Brabants Energieakkoord is mede tot stand gekomen naar aanleiding van de discussie in 2014 over de winning van schaliegas in de provincie. Het is verder een Brabantse vertalen van het Nationaal Energieakkoord en stippelt een route uit naar ene klimaat- en energieneutraal Brabant in 2050.

Oud-minister Ed Nijpels, aanwezig uit naam van het Nationaal Energieakkoord, sprak van een ambitieus Brabants akkoord. ,,De doelstellingen zijn prima. Nu komt het op uitvoering aan", hield hij ondertekenaars voor. Nijpels had ook een boodschap voor het nieuw te vormen provinciaal bestuur. ,,Jammer dat er niemand van bestuurlijk Brabant is. Maar ik roep u op dit akkoord integraal in het te vormen provinciaal bestuursakkoord op te nemen. Want het kan niet zonder steun van de overheid tot stand komen."