Volledig scherm
Puck Kerkhoven is als culinair journalist en columnist al jaren verbonden aan de Brabantse dagbladen. © Jeroen van Eijndhoven/Beeld Werkt

Brabants Lekkerste Bier komt er weer aan

Welk bier volgt Zuster Agatha op als het lekkerste van Brabant? In opdracht van de drie dagbladen uit de provincie gaat een jury aan de slag.

De inzendingen voor de titel Brabants Lekkerste Bier 2016 blijven binnenstromen. Soms gaat een brouwer met hetzelfde bier nog eens voor goud, maar de meeste etiketten op de kaart van 2016 zijn nieuw. In de week voor de jurering, op 1 september, komen ze allemaal op deze pagina te staan als bewijs dat de Brabantse biercultuur rijker en rijper wordt.

Bierbrouwerijen
Onafhankelijk is de jury die door de drie Brabantse kranten is aangesteld. De lat ligt hoog, maar dat mag ook wel. In Brabant is het aantal bierbrouwerijen per hoofd van de bevolking bovengemiddeld hoog. Het gaat van landelijke spelers tot eenmanszaakjes, van gevestigde namen tot experimentele nieuwkomers. Zo’n 20 procent van de bijna 400 Nederlandse brouwers (inclusief brouwerijhuurders) is hier gevestigd. Waaronder de enige twee trappistenbrouwerijen van ons land: vanuit Berkel-Enschot komen de La Trappe-bieren van De Koningshoeven en de monniken van De Kievit brouwen hun Zundertse Trappist. Noblesse oblige.

Terug naar de wedstrijd, die vorig jaar haar eerste editie beleefde. De Muifelbrouwerij uit Berghem won met haar pronkstuk Zuster Agatha, een quadrupel met een alcoholgehalte van 10 procent. Een zware dame dus, maar dat proef je er niet aan af. Wel de complexiteit, veel mooie smaken. Prachtig in balans, oordeelde de jury. Terechte winnaar, maar wel voorspelbaar. Voor een quadrupel gaat vier keer de hoeveelheid aan vaste ingrediënten in de brouwketel, vergeleken met ‘gewoon’ bier. Bij een tripel is dat drie keer, vandaar de naam. Zij geven hun smaak af aan het brouwsel, en extra veel zetmeel dat bij vergisting wordt omgezet in meer alcohol. Vandaar dat zo’n bier op 10% uitkomt.

Smaken versterken
Wat alcohol doet in bier (behalve een warme gloed geven en het langer houdbaar maken) is wat vet doet in een gerecht: de smaken versterken. Het resultaat is een mooi vol, bourgondisch bier waarvoor je eens even lekker gaat zitten, misschien bij het haardvuur. Een degustatiebier noemen onze zuiderburen dat.

Maar er zijn ook momenten waarop je zin hebt in een heel ander type bier. Op een zonnig terras bijvoorbeeld, kies je voor een lekker, verfrissend bier. Een Weizen in zo’n mooi hoog glas, een saison, oerpils of witbier. Garnalenkroketjes erbij, pannetje mosselen. Dan kun je met minder alcohol toe en is de doordrinkfactor van belang.

Bij gegrilde steak of een broodje pulled pork smaakt een hartig amberbier weer beter. Denk aan Palm, De Koninck of Zundert. Bij wild en stoofvlees mag het bier wat zoeter en donkerder en pak je een dubbel van het Belgische of een porter van het Engelse type. Een nachtzwarte Imperial stout drink je bij zoete desserts en chocolade. Bij bitterballen en worstenbroodjes? Bockbier!