Volledig scherm
© Lisette Bossert

Bramenjam (5 potten)

Chef-kok Lisette Bossert is een fervent bramenplukker. Al in haar jeugd toverde ze rijpe zwarte bramen om tot zalige jam. Nu deelt ze haar recept voor deze bramenjam.

Ingrediënten

1 kg wild geplukte bramen 2,5 dl appeldiksap 15 gram marmello zonder suiker (te koop bij de bio-winkel) 5 potten met inhoud van 250 ml

Bereiding
Leg de potten en deksels in een grote pan. Voeg een schep soda toe en zoveel water dat de potten helemaal onder staan. Breng het water aan de kook, leg de deksel op de pan en zet het vuur uit. Haal na 10 minuten de potten en deksels met een tang uit het hete water en spoel ze goed schoon onder de hete kraan. Leg de deksels en potten met de open kant naar beneden op een schone theedoek.

Doe de bramen met 1,5 dl diksap in een pan en breng het aan de kook. Meng de marmello met de rest van het diksap en roer het tot een egale massa. Voeg marmello-mengsel toe aan de kokende bramen en roer goed door. Breng het fruit opnieuw aan de kook en laat 1 minuut flink doorkoken. Giet de kokendhete jam in de potten en draai de deksels erop.

Zet de gevulde potten op hun kop op de theedoek, laat ze 10 minuten zo staan, nu is de jam gesteriliseerd en lang houdbaar. Wanneer je de pot eenmaal geopend hebt bewaar hem dan in de koelkast.