Volledig scherm
Brand bij Huiskes Metaal Tilburg. Burgemeester Noordanus laat zich informeren over de stand van zaken. © Erik van Hest / BD

Brand bij Huiskes Metaal Tilburg geblust (video)

* UPDATE 17.10 uur * TILBURG - De brand die maandagochtend bij Huiskes Metaal aan de Centaurusweg in Tilburg was ontstaan, was rond 16.00 uur volledig geblust. Dat meldt de veiligheidsregio. De brandweer is gestopt met nablussen en hulpdiensten zijn inmiddels weer vertrokken. De brandweer kon iets voor 14.00 uur het sein 'brand meester' geven. Het advies om ramen en deuren gesloten te houden is weer ingetrokken. 

Het vuur bij het elektronica-recyclingbedijf is volgens de brandweer maandagochtend rond 08.30 uur ontstaan in een afvalhoop van 'een paar 100 ton' die veel kunststof bevat. Dat afval is gaan smeulen, maar de oorzaak daarvan is nog onduidelijk.

Het afval ligt deels buiten en deels in een loods. Die loods staat ook in brand. Op 7 juni was er al een grote brand bij de hoofdvestiging van Huiskes Metaal in Waalwijk en in 2012 werd het bedrijf aan de Centaurusweg ook door brand getroffen.

Niet schadelijk

Burgemeester Noordanus van Tilburg is aanwezig bij de bluswerkzaamheden om de ernst van de brand zelf te bekijken. ,,De brandweer heeft adequaat gereageerd. Het was de juist keuze om op te schalen. Het is opvallend dat het plastic afval is, dat is gaan broeien. Zelfs vanuit Zaltbommel zijn er meldingen gekomen van overlast. Op dit moment wordt de rook geanalyseerd, maar het beeld dat we nu hebben is dat het vervelende maar geen schadelijke rook is", aldus Noordanus.

In totaal werden 3 waarschuwingen verstuurd via NL-Alert. Inwoners van Berkel-Enschot, Oisterwijk, Udenhout en een gedeelte van de Middenbrabantweg hebben de waarschuwingen ontvangen. 

Rookoverlast 

Door de wind blijft de rook van de brand laag hangen en veroorzaakt zo veel overlast en klachten in de wijde regio. De veiligheidsregio schaalde daarom eerder op naar Grip 2, Wat betekent dat het Regionaal Operationeel Team (ROT) bijeen komt om informatie en bestrijding te coördineren. Rond 14.30 uur werd er teruggeschaald naar Grip 1.   De brandweer trekt de afvalhoop uit elkaar om de vuurhaarden te bestrijden en dat zorgt nog eens voor extra rook. Zo'n 10 bedrijven aan de Burgemeester Bechtweg, de Watermanstraat en de Centaurusweg in Tilburg zijn vanwege die rook maandagochtend ontruimd op last van de hulpdiensten. Maandagmiddag om 14.00 mochten de werknemers van de bedrijven nog niet aan het werk.   De Veiligheidsregio Midden- en West Brabant adviseert iedereen in Tilburg, Udenhout en delen van Loon op Zand en Berkel-Enschot ramen en deuren gesloten te houden.

Overslaan voorkomen

De brandweer concentreerde zich maandagochtend in eerste instantie op het voorkomen van het overslaan van het vuur. Daarom werden de gebouwen van het naastgelegen CVB Recycling nat gehouden en ontruimd.

Ook het nabijgelegen pand van papierhandel Heijnen lag in de gevarenzone. De papierhandel werd in 2011 al eens door vuur verwoest.

Inmiddels is het gevaar op overslaan van het vuur geweken. Verschillende brandweerteams uit de regio werken samen om het vuur te bestrijden.

Volledig scherm
De brand bij Huiskes Metaal in Tilburg zorgt voor veel rookoverlast in de directe omgeving en in de wijde regio. © Stuve fotografie
Volledig scherm
© Erik van Hest / BD
Volledig scherm
Brand bij Huiskes Metaal Tilburg. © Erik van Hest / BD
Volledig scherm
Brand bij Huiskes Metaal Tilburg. Burgemeester Noordanus (midden) laat zich informeren. © Erik van Hest / BD
Volledig scherm
Brand bij Huiskes Metaal Tilburg. © Erik van Hest / BD
Volledig scherm
Brand bij Huiskes Metaal Tilburg. © Erik van Hest / BD
Volledig scherm
© Jack Brekelmans / Persburo-BMS
Volledig scherm
De dikke zwarte rookwolken bij de brand bij Huiskes Metaal aan de Centaurusweg in Tilburg zijn tot in de verre omtrek te zien. © Erik van Hest / BD
Volledig scherm
Brand meester bij Huiskes Metaal in Tilburg. Een aantal voertuigen van politie en brandweer kon na een grondige reiniging inrukken. Er werd maandagmiddag nog steeds nageblust. © Koen Wouters/ Stuve fotografie
Volledig scherm
De dikke zwarte rookwolken bij de brand bij Huiskes Metaal aan de Centaurusweg in Tilburg zijn tot in de verre omtrek te zien. © Erik van Hest / BD
Bij Huiskes Metaal aan de Centaurusweg in Tilburg woedt een zeer grote brand. De Veiligheidsregio Midden- en West Brabant adviseert iedereen in de regio Tilburg en een deel van Berkel-Enschot ramen en deuren gesloten te houden. Beelden: Erik van Hest / BD