Volledig scherm
De brand brak rond 18.15 uur uit bij een bedrijf aan de Veerweg in Waalwijk. © Erik Haverhals/FPMB

Brandweer klaar met nablussen brand Waalwijk; NL-Alert ingetrokken (video)

* UPDATE 08.17 uur * WAALWIJK - De brand bij Huiskes Metaal die dinsdagavond uitbrak op het industrieterrein aan de Veerweg en de Kleiweg in Waalwijk is geblust. De brandweer gaf rond 01.15 uur het sein brand meester. Het nablussen van de brand is tot woensdagochtend doorgegaan. Om 07.53 was de brandweer aan het inpakken. Rond 04.00 uur vannacht werd in verband met de brand nog een NL-alert afgegeven voor een deel van Tilburg en Waalwijk waarin werd aangegeven ramen en deuren gesloten te houden. Die waarschuwing is ingetrokken.

Bedrijven op het industrieterrein mogen woensdag gewoon de deuren openen. Dat heeft een woordvoerster van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant woensdagochtend bevestigd.

Melding

De melding kwam rond 18.15 uur bij de hulpdiensten binnen. De brand woedde bij het bedrijf Huiskes Metaal. Het bedrijf recyclet oude elektronische apparaten en restmetalen. De brandweer laat weten dat er geen slachtoffers zijn gevallen omdat ten tijde van de brand niemand in het pand was. Rond 20.30 uur nam de rookontwikkeling iets af.

Opschalen

Al snel werd er door de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant opgeschaald naar GRIP 1. Dat betekent dat er afstemming tussen diverse hulpdiensten nodig is om de brand aan te pakken. De brandweer liet eerder op de avond weten dat er met een peloton werd uitgerukt omdat het een groot pand betrof met weinig tussenmuren waardoor het vuur snel om zich heen kon grijpen. 'Ook is voor grote inzet gekozen vanwege de watervoorziening en de rook, die behoorlijk laag hangt.'

Rond 22.00 uur kon de brandweer melden dat het vuur iets meer gecontroleerd kon worden geblust. Door binnen in het gebouw te blussen, probeerde de brandweer een deel van het pand te redden. 'Of het gebouw als verloren kan worden beschouwd, kunnen we nu nog niet zeggen'.

Om 19.30 uur lieten de veiligheidsdiensten een NL-Alert uitgaan met daarin de oproep om ramen en deuren en de gehele omgeving van Waalwijk te sluiten. De brand trok veel bekijks. Tientallen brandweerwagens, blusunits en ook de politie kwamen ter plaatse. De omgeving van het pand werd volledig afgezet. Vanwege de brand in Waalwijk ging ook het Drongelense Veer uit de vaart. Om 22.45 uur ging er nogmaals een NL-Alert uit. De brand was toen nog niet onder controle en 'bewoners in de wijde omgeving kunnen last krijgen van de rook en de dwarrelende roetdeeltjes door de wind', aldus de Veiligheidsregio. De NL-Alerts zijn woensdagochtend ingetrokken.

Rookpluimen

De rookwolken waren in de wijde omtrek te zien. De rookwolk trok vanaf 18.30 uur richting Sprang-Capelle, een uur later draaide de wind en ging de rook richting het Land van Heusden en Altena, Meeuwen en Dussen. Inwoners werden daar opgeroepen de ramen en deuren te sluiten. Ook op de A59 bij Waalwijk en de A27 waren de rookwolken goed zichtbaar. Automobilisten op de A59 langs Waalwijk, werd aangeraden om de ramen te sluiten vanwege de flinke rookontwikkeling die richting de snelweg trok. Het is nog niet duidelijk hoe de brand precies is ontstaan. 'De eerste prioriteit is het blussen van de brand, daarna zullen wij uitgebreid onderzoek doen naar de oorzaak', zegt de brandweer.

Bekijk beelden van de brand via Periscope van de Brandweer Midden- en West-Brabant.

Volledig scherm
De brandweer was tot woensdagochtend aan het nablussen bij Huiskes Metaal in Waalwijk. © FPMB / Erik Haverhals
Volledig scherm
Op dik 20 kilometer afstand in het centrum van Tilburg zijn grote zwarte rookwolken van de brand in Waalwijk te zien. © Jan van Eijndhoven/Beeld Werkt
Volledig scherm
Ook in Gorinchem is de rook goed te zien, zoals bij de scheepswerf Mercon. © Adriana van den Bosch
Volledig scherm
Bij het metaalrecyclingbedrijf aan de Veerweg in Waalwijk zijn flinke rookpluimen te zien. © Joris van Egmond/BD
Volledig scherm
De brand zou zijn uitgebroken bij een van de voorste panden op het terrein. © Joris van Egmond/BD
Volledig scherm
De brand is ook te zien vanuit de wijk Besoyen in Waalwijk. © Cobine van der Louw
Volledig scherm
Rondom het pand is enorme rookontwikkeling. Inwoners van Waalwijk en omgeving worden opgeroepen ramen en deuren te sluiten. © Erik Haverhals/FPMB