Volledig scherm
Pelle van Eekeren. © Nathalie Pijnenburg/BD

Broer en zus Van Eekeren in de ton tijdens jeugdtonpraoten in Cromvoirt

CROMVOIRT - De jeugd van Cromvoirt start vrijdag 25 november in 't Wapen van Cromvoirt met carnaval tijdens het jeugdtonpraoten. Op het programma staan drie acts en vijf sketches. Broer en zus Tessa en Pelle van Eekeren staan in de ton, vader Frank van Eekeren schrijft de teksten en begeleidt ze.

Pelle (11) maakt dit jaar zijn debuut. Hij heeft al een aantal keren meegedaan met een sketch maar wilde dit jaar toch alleen in de ton, net als zijn ervaren zus Tessa. Lang oefenen hoeft hij niet. ,,Ik begin ongeveer een maand van te voren. Ik kan oefenen wanneer ik wil. Met een sketch moet je telkens met anderen afspreken dus dat is veel lastiger."

Tessa van Eekeren (13) staat voor de vijfde keer in de ton. Ze vindt het leuk om mensen aan het lachen te maken. Als iedereen begint te lachen kan ze zelf serieus blijven en haar act voortzetten. ,,Ik moet alleen lachen als het fout gaat. Als ze niet lachen om een grap, dan ga ik gewoon door. Maar ze lachen wel!”

Tijdens de act wordt een actualiteit uit Cromvoirt meegenomen. En tot grote hilariteit van het publiek worden meestal ook klasgenootjes of dorpsgenoten op de hak genomen. Welk typetje de kinderen spelen blijft nog geheim. Frank van Eekeren: ,,Tijdens de zomervakantie bepalen de kinderen zelf wat voor typetje ze willen spelen. Samen verzinnen we de moppen en ik maak er een lopend verhaal van. Naast een goed en grappig verhaal is ook een goede opkomstmuziek belangrijk. Zo komt iedereen al lekker in de sfeer."

Beide kinderen hebben geen ambitie om later cabaretier of toneelspeler te worden. ,,Het is gewoon leuk, gezellig en grappig”, vertelt Tessa. Ze zijn dan ook allebei totaal niet zenuwachtig voor vanavond. ,,Alleen de allereerste keer, dat was wel spannend, met die grote, warme spotlights en je eigen stem door de microfoon."

Naast diverse sketches en de twee acts van Tessa en Pelle is er een derde tonpraotact door het duo Bart en Jip Cales. Tijdens deze avond wordt zoals gebruikelijk ook de nieuwe Jeugdprinsengroep van Kneutergat bekendgemaakt en geïnstalleerd. Er is een uitvoering van de Kneutergatse Dansmariekes en D’n Overschot luistert de avond muzikaal op. De jeugd begint om 19.00 uur in 't Wapen van Cromvoirt aan de Sint Lambertusstraat 72. De toegang is gratis.