Volledig scherm

Buurtonderzoek: we zijn best blij met onze buren

Vriendelijk gedag zeggen, bij elkaar op de koffie of zelfs met elkaar op vakantie: Nederlanders en zeker de Brabanders zijn zeer tevreden over hun buren. 85 procent vindt het contact met de buren prima, blijkt uit de resultaten van het Buurtonderzoek van deze krant.

Ruim 90.000 mensen uit het hele land deden mee aan het onderzoek. De resultaten staan vandaag in een speciale buurtbijlage bij deze krant en op de website. Uit de resultaten blijkt dat Nederlanders met alle liefde de buren helpen: 82 procent van de respondenten neemt een pakje aan voor de buren, driekwart van de buren helpt elkaar als dat nodig is. Eenderde van de respondenten doet mee aan buurtactiviteiten of nodigt buren uit voor verjaardagen.
In Noordoost-Brabant liggen de percentages veelal nog iets hoger. Veel mensen willen hier bijna letterlijk voor geen goud weg, zelfs niet als ze de loterij zouden winnen.

Geen contact
Slechts 2 procent van de mensen geeft aan dat men helemaal geen contact heeft met de buren. In grote steden komt dat vaker voor dan in kleine gemeenten. Drie procent van de Nederlanders heeft wel eens ruzie met de buren of wil verhuizen vanwege de buren. De meest voorkomende klacht over de buren is geluidsoverlast, 12 procent van de mensen heeft daar last van. Daarentegen beschouwt één op de vijf mensen de buren als vrienden.

Veilig
Ook over de directe woonomgeving zijn Nederlanders behoorlijk positief: 92 procent van de deelnemers voelt zich veilig in de buurt. Het is een rustige buurt, vindt bijna tweederde van de mensen en meer dan de helft prijst het goede contact tussen buurtgenoten.
Wensen voor verbeteringen zijn er ook: door het hele land heen wordt geklaagd over het slechte onderhoud van het openbaar groen. De bezuinigingen op het groenonderhoud in veel gemeenten stemt mensen niet blij. Voor 22 procent van de mensen is het een ergernis.Andere kritiekpunten zijn te hard rijdende auto’s, hondenpoep en geluidsoverlast.

'Ongelofelijk goed'
,,De cijfers voor veiligheid zijn opvallend hoog en ook de waardering van het contact met de buren is hoger dan ik had verwacht’’, reageert Maarten van Ham, hoogleraar Stedelijke Vernieuwing bij de TU Delft. ,,Ik kan niet anders concluderen dan dat het eigenlijk ongelofelijk goed gaat.’’
De genoemde kritiekpunten in het Buurtonderzoek komen Van Ham bekend voor. Ergernissen over poep, overlast en zwerfval zijn volgens hem van alle tijden. Hij bekijkt het positief: de ergernissen draaien om gedrag en gedrag is te veranderen. ,,Het gaat er niet om hoe een wijk eruit ziet, maar hoe bewoners er leven. Het gaat eigenlijk fantastisch, laten we proberen dat zo te houden.

Lees alles over de uitslagen van het buurtonderzoek op bd.nl/buurtonderzoek en bekijk de statistieken.

Volledig scherm
Volledig scherm
© Ruben Oreel