Volledig scherm
Bart Claassen (rechts) met Jan Goijaarts (midden) en Coen Hendriks van het CDA tijdens de verkiezingsavond. © Robèrt van Lith/BD

CDA-wethouder Claassen ziet plek in college Meierijstad zitten

SCHIJNDEL - CDA-wethouder Bart Claassen van de gemeente Schijndel ziet een plek in het college van B en W in Meierijstad zeker zitten. Dat zegt hij nu het CDA waarschijnlijk twee wethouders kan aanleveren voor een nieuw college.

Claassen stond als nummer 50 op de lijst en keert normaal gesproken in 2017 terug bij Rijkswaterstaat na elf jaar wethouderschap in Schijndel. Maar nu het CDA mogelijk twee wethouders kan aanleveren, komt Claassen nadrukkelijk in beeld voor een plaats in het college. ,,De partij kan altijd een beroep op mij doen. Ik ben twee verenigingen voor altijd trouw, dat zijn PSV en het CDA."

Team Meierijstad kwam woensdag als grote winnaar uit de bus met elf zetels, het CDA heeft er negen. Bij Team is Eus Witlox de gedoodverfde wethouderskandidaat. Voor een eventuele tweede wethouderspost zijn meerdere kandidaten in beeld. Beide partijen zoeken nog wel extra steun bij een of twee andere partijen. Hiervoor komen vooral VVD en PvdA, ondanks de slechte verkiezingsuitslag, in beeld.

Nieuwe kandidaten
Donderdag wordt rond 17.00 uur duidelijk welke kandidaten met voorkeurstemmen in de gemeenteraad komen. De 35 namen worden dan bekend. Heel waarschijnlijk komen er later nog nieuwe kandidaten bij als de wethouders vanuit de gemeenteraad worden benoemd. Vrijdag om 18.00 uur komen alle lijsttrekkers voor het eerst na de verkiezingen bijeen in het gemeentehuis van Sint-Oedenrode. Dan heeft het eerste verkennende gesprek over de coalitie plaats.

Het totaal aantal uitgebrachte stemmen op woensdag was 26.010. Hiervan waren 69 stemmen blanco en 57 stemmen ongeldig. Het opkomstpercentage was 41. De definitieve uitslag wordt bekend gemaakt op vrijdag om 10.00 uur. Ook dat gebeurt in Sint-Oedenrode.