Volledig scherm
© Edwin Kats

Creatief met quinoa

Zei je twee jaar geleden ‘quinoa’ dan was de kans groot dat er wenkbrauwen omhoog gingen. Inmiddels weet iedereen hoe je de naam van het ‘heilige’ zaadje uitspreekt en is het niet meer weg te denken uit de schappen van de grote supermarkten. Het

Het lijkt erop dat de hype is verworden tot gemeengoed. En niet alleen bij de vegetariërs onder ons is de quinoa ingeburgerd. Quinoa staat al gemoedelijk in de keukenkastjes tussen de vertrouwde pasta en rijst. Maar de grap is: quinoa bevat veel minder koolhydraten dan bijvoorbeeld rijst. Het is een glutenvrij pseudograan, rijk aan vitamines en mineralen, vol eiwit en gezonde vezels. En je kunt het in verschillende vormen kopen: als zaad, vlokken, meel of zelfs gepoft.

Oorspronkelijk komt quinoa uit Zuid-Amerika waar het al 6.000 jaar verbouwd wordt als belangrijkste voedselgewas. De Inca’s gebruikten het reeds als akkerbouwproduct in de Andes boven de 4.000 meter, omdat mais op die hoogte niet meer kan groeien. De meeste quinoa komt nog steeds daar vandaan en Peru is het grootste quinoa-exportland.

Nederlandse Quinoa
Door kruising zijn rassen ontstaan die bestand zijn tegen het Europese klimaat en sinds een paar jaar wordt er zelfs in Nederland quinoa verbouwd. In 2014 is de Dutch Quinoa Group (DQG) opgericht, gevestigd in het Brabantse Maarheeze, dat de teelt, verwerking en marketing van quinoa in Nederland begeleidt. Men zaait in april en oogst in september, wanneer de plant ongeveer drie meter hoog is.

Gepoft of krokant
Ook in restaurants heeft quinoa zijn plaats veroverd. Het meel wordt verwerkt in brood en koekjes, de vlokken zijn een prima glutenvrij alternatief voor havermout in pap, de zaden worden gekookt in ruim water met zout en zijn een mooie begeleiding bij vis- of vleesgerechten. Ook is gekookte quinoa een mooie basis voor een zomerse salade, bijvoorbeeld met verse vijgen, geitenkaas en gebakken scholfilet. De gepofte versie geeft de juiste spanning als krokantje bij gerechten of salades. Met quinoa kun je echt alle kanten op.

Mocht u er nog nooit mee gekookt hebben, dan is dat een mooie creatieve uitdaging voor deze zomer. Ga dan voor de quinoa uit Brabant, en proef een stukje Zuid-Amerika van eigen bodem!

Edwin Kats is patron-cuisinier van restaurant Noble in Den Bosch en een van de bevriende koks van Lekkers uit Brabant. Hij schrijft op deze plek regelmatig over zijn werk en deelt een mooi recept.