Volledig scherm
© Ben Ackermans

Crimineel

Ontboezeming: ik ben van het rechte pad af geraakt. Geruststelling: het is maar tijdelijk. Het moet, in deze tijd van het jaar. Eens per week maar. En ik doe het bij daglicht: dieven.

Nee, ik haal geen bessen weg bij de buurvrouw in de volkstuin – ik heb er zelf zat. Mijn activiteit beperk ik tot het eigen kasje waarin ik tomaten kweek.In dat microklimaat moeten de planten weelderig kunnen tieren. Maar ook weer niet té. En daar moet dat dieven voor zorgen: het weghalen van okselscheuten tussen steel en blad. Doe je het niet, dan heb je in no time een ondoordringbaar Amazonewoud en een hoop ergernis.

Over de Spaanse conquistadores in Midden- en Zuid-Amerika kun je veel slechts vertellen. Maar ze brachten naar Europa ook de daar inheemse en toen nog gele vrucht mee die al snel ‘gouden appel’ ging heten: pomo d’oro.

Geel, rood, zwart, groen
Geel zijn de pomodori die we nu kennen nog. Maar ook groen, zwart, wit, gespikkeld en gestreept. En natuurlijk rood. In het pas verschenen kweek-, kijk- en kookboek Pomodori voert Angelo Dorny er 50 op. De Amethyst Jewel zit ertussen, de Etoile Blanche d’Anvers en – ik kan het ook niet helpen – de Dancing With Smurfs.

De Belg is een liefhebber. Ik ook. Geen grotere voldoening uit de moestuin dan een mooie oogst van deze sappige vruchten. Voor de sauzen en soepen is een extra diepvriesje geïnstalleerd. Kastplanken zuchten onder potjes met in de oven gedroogde tomaatjes.

Veel werk? Zeker wel. Ook in de tuin. Dit jaar probeer ik behalve de beproefde trostomaten (die hangen er al goed bij) ook zwarte cherry’s, een kruisbestype en Coeurs de Boeuf (ossenhart) over de eindstreep te trekken.

Phytophtora
Dat is geen sinecure. Want de genadeloze schimmelziekte phytophthora ligt altijd op de loer. Eén plant besmet, allemáál in de gevarenzone. Door de hele volkstuin heen. En dat wil ik niet op mijn geweten hebben. Dus moet ik wel dieven. Ze zouden me anders nog voor een crimineel aanzien.

Ben Ackermans is journalist bij Brabants Dagblad. Hij schrijft voor Lekkers elke maand over een bijzonder gewas uit zijn groentetuin in Tilburg.