Volledig scherm
Stan Godrie trainend in Alphen met zijn Zundertse plaatsgenoot Sieben Wouters. © Joyce van Belkom/het fotoburo

Crosstraining op 't Zand verder zonder Nico van Hest

Nog altijd komen er veldrijders van heinde en verre naar Alphen om daar te trainen. Maar Nico van Hest houdt het na deze winter voor gezien.

Nog even en dan neemt Nico van Hest geruisloos afscheid van zijn geesteskindje. Althans, zo wil de 66-jarige oud-gymleraar zelf het liefst een punt zetten achter zijn bijdrage aan de ontwikkeling van het Nederlandse veldrijden.

Of de crosswereld hem straks in februari stilletjes van zijn toneel zal laten verdwijnen, is nog maar de vraag. De laatste 35 jaar zochten immers alle vaderlandse toppers hun heil bij de man uit Alphen. Zijn trainingen rond de recreatieplas van het ‘t Zand werden zelfs een begrip tot in Vlaanderen. Sven Nys kwam er graag langs voor de unieke woensdagmiddagsessies.

Een ding weet de jeugdige renners: wie het wil maken, moet naar Alphen. De magie en aantrekkingskracht van de trainingen op ‘t Zand is nog net zo groot als in de dagen dat Adrie van der Poel, Richard Groenendaal, Wim de Vos en Sven Nys er wekelijks kwamen.

Van Hest benadrukt daarom dat zijn naderende afscheid niets te maken heeft met het feit dat zijn trainingen inmiddels zijn ingelijfd door de KNWU, die van Alphen een steunpunt heeft gemaakt. ,,Voor mij is het een proces. Ik ben dit ooit begonnen en nu houdt het op. Zo heb ik ook afscheid genomen van mijn werk in het onderwijs. Dingen gaan voorbij. Ik ben in elk geval blij dat mannen als Richard Groenendaal, Gerben de Knegt, Camiel van den Bergh en Patrick van Leeuwen mijn werk willen voortzetten