Volledig scherm
Evert Jacobsen in de proefvelden vol aardappels in Wageningen. © Eveline van Elk

‘De aardappel verdient een plek op het bord’

De aardappels is uit de gratie. De knol is verworden tot ‘een dikmaker’. Onterecht, zegt hoogleraar en aardappelprofessor Evert Jacobsen.

Wie halverwege de negentiende eeuw wilde afvallen - ook toen hadden mensen overgewicht - kon het toen populaire aardappeldieet volgen. „Je moet dan alleen maar gekookte aardappels eten met magere yoghurt. Niets anders en na drie dagen ben je vijf kilo gewicht kwijt; heb je minder last van ontstekingen; geen verteringsproblemen en de darmbacterieflora is verbeterd.”

Evert Jacobsen, emeritus hoogleraar aan de Wageningen Universiteit, wordt niet voor niets ook wel de aardappelprofessor genoemd. Hij deed jarenlang onderzoek naar de veredeling van aardappels en is nu, jaren na zijn pensionering, nog dagelijks tussen de piepers en in het lab te vinden.

Hij vindt dat de aardappel in ere moet worden hersteld. Omdat het duurzamer is dan het eten van bijvoorbeeld rijst en mondiale voedselproblemen kan helpen voorkomen. En omdat het past in een gezond dieet.

Dikmaker
„De aardappel heeft een slecht imago. We zouden dik worden van aardappelen, maar daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Honderd gram rijst bevat veel meer calorieën (150) dan honderd gram aardappelen (86).”

Aten we honderd jaar geleden drie keer daags aardappelen, nu is dat gemiddeld minder dan een keer per dag. „Een Nederlander eet per jaar 86 kilo aardappels, waarvan 53 kilo vers en 33 kilo als bewerkt product in bijvoorbeeld friet, chips en bijna kant-en- klare varianten.”

De Spaanse veroveraars, die rovend over de hoogvlakte van de Andes trokken, brachten de knol voor het eerst mee naar Europa. Eerst werd de aardappel gezien als bijzondere truffel in hoftuinen. De aardappel als voedsel is pas ontstaan toen het voor de gewone man verboden werd door Frederik de Grote. Met als resultaat dat aardappels juist op grote schaal werden verbouwd. Na een hongersnood in 1740 werd de aardappel zo populair, dat in Drenthe de eerste zetmeelfabrieken ontstonden. De aardappel werd het basisvoedsel voor de Nederlander en in 1917 brak er zelfs een aardappeloproer uit in Amsterdam omdat de piepers schaars goed waren geworden.

Vechten om een aardappel doen we niet meer. Wel voor eerherstel, zoals Jacobsen. Het Voedingscentrum heeft een project dat ijvert voor eerherstel van de aardappel en in de nieuwe schijf van vijf heeft de aardappel ook een prominentere plek.

Terecht, zegt de hoogleraar. Over de effecten op de gezondheid is weinig bekend. Maar we weten wel dat een aardappel een bron van vitamine B6 is die goed is voor ons immuunsysteem. En naast vitamine C levert de aardappel veel mineralen zoals ijzer, magnesium, chroom en zink.

China
De Chinezen zijn de nieuwe aardappeleters, aldus Jacobsen. Had China in 1966 nog twee miljoen hectare aardappels, nu staat 5,5 miljoen hectare vol met piepers en dat maakt het land tot de grootste aardappelproducent.

In China geldt sinds een jaar de aardappel als officieel voedingsgewas. De aardappel geeft een hoge opbrengst per hectare en dat is een van de hoofdredenen dat aardappels in China van een groente in een basisvoedingsgewas aan het veranderen zijn. Een veld aardappelen kan heel veel mensen voeden en kan dienen als tussenteelt voor rijstteelt. „Dit betekent dat veel meer mensen gevoed kunnen worden van een zelfde oppervlakte landbouwgrond.”

Vijfhonderd aardappelrassen worden in Nederland vermeerderd, waarvan 90 rassen hier ook gegeten worden. Rassen voor puree en rassen geschikt voor friet. Maar ook rassen die juist goed zijn tegen ondervoeding bij ouderen of die obesitas tegengaan. En rassen die in extreme hitte, op hoogte of in dorre landschappen kunnen groeien. Als het aan de aardappelprofessor ligt, past op ieder bord een aardappel.