Volledig scherm

De appel

Al vele eeuwen is de appel de populairste en meest gegeten vrucht van ons land, gemiddeld eten we per persoon zo’n krappe elf kg appelen per jaar.

Oorspronkelijk komt de appel hier helemaal niet vandaan, de voorouders van onze huidige Elstarren en Jonagolds zijn een wilde appelsoort (de Malus sieversii) die groeide in de wilde appelbossen van het Hemelse Gebergte in Kazachstan. Daar vandaan reisde de appel via de verschillende handelsroutes en bereikte ze uiteindelijk ons land en de rest van West Europa.

Jarenlang kenden we in Nederland vele verschillende soorten appelen, zure, zoete, om uit de hand te eten en voor het gebruik in de keuken. Elk ras kende haar eigen smaak, structuur en kwaliteit, alle appelen waren uitsluitend afkomstig van hoogstamteelt. In veel gevallen stonden de fruitbomen in weilanden waar het vee onder kon grazen. Inmiddels zijn deze oude appelrassen nagenoeg verdwenen uit de groentewinkels en in de supermarkt hoef je er al helemaal niet naar op zoek te gaan. Gelukkig vind je ze op biologische boerenmarkten nog wel.

Zo kocht ik afgelopen vrijdag, bij de kraam van ’t Aailand op de biologische markt in Den Bosch, een zak vol met heerlijke lemoen appelen, een oud Brabantse sappige, matig zure appel en zeer aromatisch van smaak. Deze hoogstam appel smaakt heerlijk uit de hand maar ook in de keuken doet ie het goed, in de appeltaart met wat geraspte citroenschil of in de hete bliksem. Misschien kent u dat gerecht nog, het is een oud Nederlands stamppot-gerecht dat bestaat uit aardappel, zure appelen, zoete appelen en uien. De hete bliksem wordt meestal opdient met bloedworst of gebakken spek. Ik verzorg regelmatig kookworkshops binnen instellingen waar mensen met dementie wonen en daar wordt dit gerecht met heel veel smaak gemaakt en gegeten. We maken er zelf slavinken bij. De combinatie van de friszoete stamppot en de zoutige slavink is precies goed en nodigt de mensen bijna altijd uit nog een keer op te scheppen. Pas wel op bij het eten want de gekookte appelen zijn gloeiend heet!

Lisette Bossert uit Rosmalen is chef-kok en eigenaar van Bossert Kookwerken. Ze is een van de bevriende koks van Lekkers uit Brabant en schrijfster van het kookboek ‘Toen was koken heel gewoon’.