Volledig scherm
© ANP

De cross ademt nog het oude fietsen

DEN BOSCH - Al vele jaren laat Marianne Vos haar talenten op de fiets zien in het wegwielrennen. Toch is ze iedere winter ook weer te vinden in de modder van de cross. ,,Het is de ideale mix van wat wielrennen moet zijn", zegt de zevenvoudige wereldkampioene daar zelf over.

,, Het is eerlijker dan een wegwedstrijd, maar ook weer net niet zo voorspelbaar als het mountainbiken." Veldrijden is voor Vos het ultieme spel van kracht, techniek en tactiek.

Regen
In feite ademt de cross de sfeer van het oude wielrennen, toen de wereldkampioen nog net zo gemakkelijk de Tour als Parijs-Roubaix won. ,,Juist de variatie van parcoursen maakt de sport zo mooi", reageert Kris Wouters, de trainer de Telenet-Fidea Lions op de discussie die ieder jaar weer de kop opsteekt over de aard van de hedendaagse omlopen. Die van het EK in Pontchateau zou te veel lijken op een wegrace, die van de Koppenbergcross enkele dagen later zou te veel weg hebben van een mountainbike-wedstrijd.

,,Hopelijk valt er snel wat regen", zei wereldkampioen Wout van Aert na afloop van de door hem gewonnen cross op de Koppenberg. ,,Regen maakt de crossen spektaculairder. Dan gaat de techniek en de kracht een grotere rol spelen. Sommige crossen worden een kermis als het parcours het droog bij ligt."

Modder
Toch lijken de grote modderballetten verleden tijd. Twintig jaar geleden probeerde Gerry van Gerwen de sport te vernieuwen en flitsender te maken. Daarvoor moesten de modderige stroken wijken, maar e hang naar blubber is nog altijd groot en van romantiek vergeven. ,,Hiervoor word je crosser", zegt Mathieu van der Poel als hij denkt aan de naderende vettige crossen. ,,Maar ook zo'n parcours als op het EK hoort er bij", voegt hij er gehaast aan toe.