Volledig scherm
Bert Kooijman leest voor.

De dichter die niet wil rijmen

Presentaties van dichtbundels zijn niet zelden wat ongemakkelijke, soms zelfs ronduit genante vertoningen; dichters hebben meer status dan hun bundels, die doorgaans nauwelijks worden verkocht.

Hoe gezellig en, zeg gerust, professioneel ging het er zondagmidag aan toe bij K26, waar Bert Kooijman (80, woonachtig in Heesch, eerste bundel 1961) zijn nieuwste dichtbundel presenteerde; er waren zelfs meer belangstellenden dan stoelen!

De belangstelling was terecht, want Kooijman heeft in dubbel opzicht een heel mooie bundel aan zijn oeuvre toegevoegd: niet alleen inhoudelijk, ook qua vorm. Zijn gedichten, samengevat onder de prachtige titel 'Slijpsel van tijd', lezen als een trein en bevatten strofes die het gewone woord weten te verheffen tot poëzie, krèk zoals het bedoeld is met gedichten. Ze zijn dit keer ook geweldig mooi in een bundel vervat, uitgever Gerrit Westerveld van 'Kleinnood & Grootzeer kreeg niet voor niets een prominente plaats in het programma.

Westerveld reikte het eerste exemplaar uit aan Tiny la Roi, publiciteitsdame van K26, die voorzitter Rob Beek verving.

Na een woord van de dichter zelf, was er gelegenheid tot het stellen van vragen. Een oudere dame wilde weten of Kooijman ook sinterklaasgedichten maakt. Nee. ,,Dan zou ik bovendien moeten rijmen en dat ligt me al niet.''