Volledig scherm

De grote glimlach van Lidewij Welten

01 feb 2008, 02:57 - DEN BOSCH - Na de laatste Olympische Spelen ging in huize Donners de telefoon. Lidewij Welten. Of ze een poster mocht van Mijntje. Bij de eerstvolgende Spelen loopt zij zelf misschien wel in de spits bij Oranje, daar waar tot en met de (verloren) finale van Athene haar idool nog stond.

"Dat had ik niet eens durven dromen", zegt de pas 17-jarige aanvalster van hockeyclub Den Bosch. En toch is het een alleszins reële optie na het gesprekje dat ze eergisteren met bondscoach Marc Lammers voerde.

De Nederlandse hockeyploeg was bezig met een onderling tennistoernooitje, om de trainingsstage in Oman mee te besluiten. Maartje Paumen won - niemand had anders verwacht. "Ik verloor de halve finale." Maar denk maar niet dat Welten zich daar ook maar een seconde druk om maakte. "Mijn dag kon toch al niet meer stuk." Door het onderonsje met de bondscoach dat daar aan vooraf was gegaan.

Eén voor één had Lammers zijn stagespeelsters (ook Kelly Jonker en Marieke Mattheussens van Amsterdam) bij zich geroepen . Om ze alvast uit te nodigen voor begin maart, als de nationale selectie de voorbereiding op de Olympische Spelen hervat. "Ik ben nu een volwaardig lid van het team", vertaalt Welten de boodschap van Lammers. "Toen ik het hoorde kreeg ik meteen een grote glimlach op m'n gezicht ." Want ineens doemt Peking voor haar op. "Ik probéér er nog niet aan te denken, maar dat doe je toch. Oman stond natuurlijk in het teken van de Spelen en daar ging het dan ook vaak over."

Met een griepgolf in het team liep die olympische voorbereiding nou niet bepaald vlotjes. Koud vertrokken van Schiphol, of de eerste had 't al te pakken. "Uiteindelijk zijn er tien speelsters en twee begeleiders ziek geworden." De spitsen bleven gespaard, dus daar lag het niet aan dat Welten alle vijf de oefenpotjes in de basis begon. Ze scoorde twee keer, maar wacht nog op haar eerste officiële interland. Wellicht dat die in maart volgt, in één van de interlands tegen Engeland, of anders tijdens de Champions Trophy in mei. "Daar ga ik eerst voor knallen. Ik bekijk het echt stap voor stap."

Het is veelzeggend dat ze carnaval dit jaar laat schieten. "Ik doe rustig aan. Hockey komt nu even op één te staan." Om die reden trekt ze voorlopig ook nog niet in de kamer die de club voor haar regelde in Den Bosch, hoewel de sleutel daarvan al in haar bezit is. "Als ik ook nog eens moet gaan wassen en koken... Dat wordt gewoon te veel." Beter is het om nog even bij haar ouders in Valkenswaard te blijven wonen, raadde onder anderen Mijntje Donners de jonge aanvalster aan. En wie is zij om haar idool te weerspreken...

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement