Volledig scherm
© Ronald Visser

De meeste V&D-panden staan nog leeg

DEN BOSCH - Alsof de jackpot gevallen was, zo voelt het in Amersfoort, Den Bosch, Den Haag, Enschede, Haarlem, Leiden en Zwolle. Het Canadese Hudson's Bay Company maakte maandag bekend dat deze zeven steden in 2017 een vestiging van het luxe warenhuis krijgen. Maar veel oude V&D panden staan nog leeg.

Zeven gloednieuwe Nederlandse warenhuizen kondigde het Canadese Hudson's Bay Company maandag aan, naast de vier al eerder bekendgemaakte filialen in Amsterdam (Rokin en Kalverstraat), Breda en Tilburg. Amersfoort, Den Bosch, Den Haag, Enschede, Haarlem, Leiden en Zwolle krijgen er allemaal een in de loop van volgend jaar.

Het winkelend publiek is spekkoper daar, want in de overige 49 V&D-steden ziet het er een stuk minder florissant uit, blijkt uit een grote inventarisatie onder centrummanagers, gemeenten, huurbazen en vastgoedbeheerders. In 33 steden is een nieuwe verhuurder ver te zoeken. Veelal gaat het om kleinere steden zoals Alphen a/d Rijn, Bergen op Zoom, Doetinchem, Goes, Gorinchem, Meppel, Naaldwijk, Oss, Rijswijk, Sittard, Uden, Veenendaal en Zeist.

Hemarkt
In liefst 22 steden staat het V&D-pand helemaal leeg. Om de pijn van het uitblijven van een huurder te verzachten of de tijd tot de komst van Hudson's Bay te overbruggen, hebben zestien gemeenten een tijdelijke oplossing gevonden. In zes V&D's (onder andere Apeldoorn, Deventer, Ede, Vlaardingen) zit Hemarkt, een HEMA-discountformule met kleding, servies en speelgoed.

In Alphen a/d Rijn en Beverwijk huurt outlet WoonXL, in Sittard opent een Toon Hermans-expositie. Te Alkmaar kunnen ondernemers werkruimte huren in de leeggekomen V&D. In vier andere steden is verder antikraak-specialist Camelot ingeschakeld.

In 26 steden, vooral de grote(re), ziet het er wél goed uit. Naast de 11 bovengenoemde genoemde filialen strijkt Hudson's Bay vrijwel zeker neer in de V&D's te Almere, Amstelveen, Eindhoven, Maastricht en Rotterdam. Maar andere ketens springen eveneens in het gat. Zo opent outdoor-megastore Topshelf in Arnhem, Groningen, en Nijmegen. Modeketen ZARA huurt de V&D's in Leeuwarden en Zaandam. H&M komt naar Deventer en Hellevoetsluis, Albert Heijn naar Purmerend en Primark huurt vrijwel zeker de helft van de V&D in Utrecht, Hoog Catharijne.

Uitkomst niet verrassend
In de Haagse V&D komt naast Hudson's ook Decathlon, modeketen Stradivarius en super Jumbo. Naast de 26 succesvolle gemeenten is er nog hoop in Gouda, Leidschendam en Hengelo. Hier zijn vergevorderde gesprekken met een kandidaat-huurder.

Het sombere beeld kan overigens nog wijzigen. Hudson's Bay wil uiteindelijk op zo'n 20 filialen uitkomen in ons land. Naast de zestien bevestigde (en waarschijnlijke) locaties komen er dus nog enkele bij.

Retailexpert Cor Molenaar is niet verrast over de uitkomst. ,,Grote formules trekken steeds meer naar de grote steden. Die trend gaat ten koste van gemeenten met 50.000 tot 100.000 inwoners of minder." Hij adviseert lokale besturen nadrukkelijker de regie te pakken. ,,Laat dat niet over aan verhuurders." Steden moeten voor het succes van hun stadshart verder kijken dan winkels. ,,Dat doen ze nu vaak niet. Cultuur en horeca zijn net zo belangrijk."

Volledig scherm
Pand van de V&D. © Marc Bolsius