Volledig scherm
Schaatser Ireen Wüst uit Goirle. © ANP

De twee zielen van Ireen Wüst

GOIRLE - Ireen Wüst ziet zichzelf als twee personen, al klinkt dit misschien raar. Ze is Wüst de mens en Wüst de schaatsster. De topsporter in haar wil winnen, heeft een killersmentaliteit en is egoïstisch. Daartegenover staat Wüst de persoon. Als mens is ze loyaal, sociaal en heeft ze een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Wüst heeft liever dat anderen het goed hebben dan zijzelf. En als het op vriendschap aankomt, kan ze ver gaan. In 2008, na de eerste dag van het WK allround in Berlijn, stond Wüst eerste in het tussenklassement en Van Deutekom zat daar met miniem verschil achter. De volgende, beslissende dag hielp ze Van Deutekom toen die plots voor haar deur stond. ,,Buuf, kun je me helpen? Ik krijg mijn braam er niet af." Wüst hielp haar grootste concurrent, Van Deutekom werd die dag wereldkampioen.

In de kleedkamer kliekt ze niet samen met een van de andere rijdsters, maar houdt het gesprek doorgaans open. Ze is daar voor haar werk, voor haar prestaties. Ze zegt dat er niks mooiers bestaat dan in de bocht met snelheden van tegen de 60 kilometer per uur en op een ijzertje van twee millimeter de controle te houden. Goud op de Olympische Spelen van Pyeongchang is haar ultieme doel. Dat zou betekenen: goud op haar vierde Spelen op een rij.

De keerzijde van de medaille
Soms is het ook ontzettend eenzaam om Ireen Wüst te zijn. In Sotsji werd ze gehuldigd voor een zilveren medaille. Een huldiging is mooi vanwege de aandacht, maar het is ook mooi omdat het de mogelijkheid biedt de familie weer te zien. Ze kreeg haar medaille, zag rijen met mensen die allemaal stonden te klappen en te juichen, daarna volgde een mediarondje en daarna liep ze door naar buiten, naar achteren. ,,Ik verwachtte dat daar mijn familie zou staan. Maar er was niemand. Sta je dan met je medaille om je nek. Alleen." De familie bleek al onderweg te zijn naar het Holland Heineken House. ,,Nou gezellig, dacht ik. Ik heb me nog nooit eenzamer gevoeld dan toen. De keerzijde van de medaille."