Volledig scherm
Spoortracé voormalig Kamp Vught © Nationaal Monument Kamp Vught

Deel spoorlijn terug bij concentratiekamp Vught

VUGHT - Over het spoor naar het SS-concentratiekamp Vught werden in de oorlog grote hoeveelheden vliegtuigschroot vervoerd, voordat het spoor ook werd gebruikt om gevangenen weg te voeren naar de Duitse vernietigingskampen. Vrijdag krijgt het Nationaal Monument Kamp Vught een deel van de spoorlijn terug.

De spoordelen zijn op drie plekken bij het kamp neergelegd. Bezoekers kunnen een wandeling langs de spoordelen maken, die onder meer langs de plek leidt waar geregeld gevangenen werden gefusilleerd.

In Kamp Vught is een nagebouwde barak te zien en een paar nagebouwde wachttorens. Het crematorium op het terrein stond er al ten tijde van de Duitse overheersing.

In het kamp werden in de oorlog 32.000 mensen voor enige tijd opgesloten, Joden, verzetsstrijders, Roma en Sinti, criminelen en gijzelaars. Zij moesten onder meer oude vliegtuigen ontmantelen, waarvan de onderdelen werden hergebruikt in de oorlogsindustrie. In het kamp kwamen 749 mensen om het leven door uithongering, mishandeling of het vuurpeloton.