Volledig scherm
© Cris Sohier

Deel Vughtse politiek wil meer steun voor minima

VUGHT - PvdA-GroenLinks en SP Vught willen dat een grotere groep inwoners aanspraak kan maken op kwijtschelding van de afvalstoffenheffing, Onroerende Zaakbelasting (ozb) en Rioolheffing. Dat bleek donderdagavond tijdens de raadsvergadering met op de agenda de bijbehorende verordeningen.

Op dit moment geldt de kwijtschelding voor Vughtenaren die niet meer verdienen dan 110 procent van de bijstandsnorm. Die grens zou volgens de linkse partijen naar 120 procent moeten. "Sommige Vughtenaren krijgen de touwtjes lastig aan elkaar geknoopt", aldus Sjoerd Janssens. ,,De begroting van Vught laat mooie cijfers zien dus kan de grens best voor een jaar naar 120 procent.”

Zelfredzaam
De VVD was fel tegen het voorstel. „Mensen moeten zelfredzaam zijn, dat zorgt voor eigenwaarde. Wij willen geen ‘minimabeleidkampioen’ worden maar ‘mensen-aan-de-slag-krijg-kampioen’. Dat is pas sociaal. Wat u voorstelt is slechts een noodoplossing.”
Afgesproken werd te onderzoeken wat de gevolgen zijn van verhoging van de inkomensgrens om in aanmerking te komen voor kwijtschelding.