Volledig scherm

Drie arrestaties bij invallen No Surrender in Oss, Den Haag en Amsterdam; vierde verdachte gezocht

* UPDATE 14.18 uur * OSS / DEN HAAG / AMSTERDAM - Bij invallen in Oss, Den Haag en Amsterdam hebben arrestatieteams van de nationale politie drie leden van No Surrender aangehouden op verdenking van zware mishandeling en drugshandel. Een van de verdachten is de 46-jarige eigenaar van een boksschool in Oss.

De politieactie van dinsdagochtend volgt op de mishandeling van een 41-jarig ex-lid van No Surrender, die volgens zijn verklaring in het ziekenhuis is geslagen door clubleden van No Surrender. De man uit Oss zou bovendien in harddrugs hebben gehandeld. Dat meldt de politie.

De verdachten van de mishandeling zijn een 34-jarige Amsterdammer, een 26-jarige man uit Den Haag en een 46-jarige man uit Oss. De Ossenaar wordt ook verdacht van de handel in harddrugs. Ook Klaas Otto, voormalig president van de motorclub, kwam nog in het onderzoek in beeld, maar hij is niet als verdachte aangemerkt. De politie is nog op zoek naar een vierde verdachte en gaat verschillende adressen af waar hij mogelijk zou kunnen verblijven.

Begrafenis
Het slachtoffer, Clement H. uit Schiedam, deed afgelopen mei vanuit het ziekenhuis aangifte van de mishandeling. Hij verklaarde dat hij vier dagen eerder, na de begrafenis van een No Surrender-lid in Bergen op Zoom, tegen zijn wil door vier No Surrender-leden in een auto was meegenomen naar een bosgebied. Daar sloegen zijn belagers hem flink in elkaar. Vervolgens werd hij thuis afgezet, waarna zijn vriendin hem naar het ziekenhuis bracht. Hij hield onder meer een verbrijzelde kaak en een gebroken been aan de afstraffing over. Volgens H. zochten de daders hem later in het ziekenhuis op en dwongen ze hem op Facebook te zetten dat hij een motorongeluk had gehad.

Onderzoek
De politie heeft na de aangifte van de Schiedammer een verder onderzoek ingesteld. Daarbij ontstond zicht op verdachten. Vanmorgen werden drie mannen met toestemming van de officier van justitie op hun verblijfsadressen aangehouden door het arrestatieteam. Op de woon- en verblijfsadressen van de verdachten en in een boksschool in Oss is naar bewijsmateriaal gezocht. Daarbij werd ook een speurhond ingezet. In een woning in Oss werd harddrugs gevonden. Ook heeft de politie daar een contant geldbedrag, een Harley Davidson en enkele andere waardevolle goederen in beslag genomen. Bij de andere huiszoekingen zijn diverse gegevensdragers en een ploertendoder in beslag genomen.

Bij de politie en in de media heeft H. verklaard dat hij uit No Surrender wilde stappen en dat de nationale clubleiding dat niet wilde. De Schiedammer was een leidinggevende van het Rotterdamse chapter. Samen met toenmalig voorzitter Bas ter H. kreeg hij eind vorig jaar problemen binnen de club. Naar verluidt vanwege een drugsdeal.

De recherche en het Openbaar Ministerie zetten het onderzoek naar de mogelijke opdrachtgever(s) en het motief van de mishandeling voort. Meer aanhoudingen in deze zaak worden niet uitgesloten.