Volledig scherm
Ron en Laura Leijser tussen de koeien die dagelijks rond de 30 liter melk leveren. © Marie-Thérèse Kierkels/Beeld Werkt

Een liter verse melk tappen: een smaakbelevenis

De passie en liefde voor het boerenleven is te proeven in de verse melk van de Melk-drive en Excursieboerderij van Ron en Laura Leijser.

ls de dames de boer zien aankomen, komen ze van achter in de wei naar voren gedraafd om te kijken wat er aan de hand is. Koeien staan bekend om hun nieuwsgierigheid. De 90 overwegend zwartbonte beesten van Ron (48) en Laura (46) Leijser van Melk-drive Excursieboerderij in Genderen zijn daar geen uitzondering op.

Per jaar zorgen ze elk voor ruim 9.500 liter verse melk. Het overgrote deel van deze melk gaat naar de fabriek. De rest wordt verkocht in de ‘melk-drive’, een melkautomaat waar 7 dagen per week voor 90 eurocent per liter verse melk getapt kan worden. „Wij waren een van de eerste boerderijen in Nederland met een melk-drive”, zegt Laura Leijser. „Ruim tien jaar geleden is de melk automaat geplaatst. Sindsdien komen mensen van heinde en ver om onze melk te tappen. Ze maken kaas of yoghurt van onze melk.”

Smaakbelevenis
Het verschil tussen verse melk en melk uit een pak is goed te proeven. De melk rechtstreeks van de koe heeft een volle smaak. „Alle goede voedingsstoffen zitten er nog in. En zorgen voor een ware smaakbelevenis. Ook Bakkertje Deeg in Heusden gebruikt de verse melk van de familie Leijser. Ze bakken er de ‘Boeremellukmik’ van en puddingbroodjes. Die worden tijdens de arrangementen op de boerderij geserveerd. „Ik vind het belangrijk om te werken met streekproducten. Bijvoorbeeld een smoothie maken van onze melk met aardbeien van de kweker.”

In 2001 kochten Ron en Laura Leijser het bedrijf aan het Lange Pad in Genderen. „Het was eigenlijk een akkerbouwbedrijf maar wij wilden er een melkveebedrijf van maken. In de Betuwe hadden we ook een eigen bedrijf maar daar moesten we stoppen. Hier konden we opnieuw beginnen.”

Ze besloten meteen om een moderne stal te bouwen. De koeien kunnen dag en nacht terecht bij de 2 melkrobots. Via een zender om hun nek wordt in de gaten gehouden hoeveel keer de koe gemolken wordt en hoeveel liter ze per keer geeft. Daar wordt de voeding weer op afgesteld. „Een koe kan niet eindeloos gemolken worden. De robot houdt precies in de gaten hoe vaak ze binnenkomt.”

Binnen of in de wei
Dierenwelzijn is belangrijk voor de familie Leijser. De koeien lopen in de zomer lekker buiten. Ook vandaag zijn ze in de wei te vinden. Maar als het begint te regenen, komen ze meestal toch naar binnen. De stal is van alle gemakken voorzien. Zo zijn er borstels waar de koe haar rug aan kan schuren. Het hele jaar door worden er kalfjes op het bedrijf geboren. De eerste 10 dagen verblijven ze in een soort wiegjes in de stal. „De stieren gaan weg, de koeien blijven om later ook melkkoe te worden”, zegt Laura.

Het melkveebedrijf is ook een gecertificeerde educatieboerderij. De Melk-drive en Excursieboerderij biedt een mooie mix van gevarieerde arrangementen. Met een bootje varen op de Bergsche Maas of in de Biesbosch of een cultureel dagje uit. Laura vertelt met veel passie over het bedrijf dat ze samen met haar man runt. Of het nu gaat om kleuters, ouderen of mensen die slecht kunnen zien, ze weet haar verhaal goed over te brengen. „Ik vertel graag over de herkomst van ons voedsel en over gezond eten. Veel kinderen weten niet waar ons eten vandaan komt.”

Toneel op de boerderij
Het hoofd van Laura zit altijd vol ideeën. Zo schreef ze in 2013 een toneelstuk over de historie van de streek: ‘Het zandpad door de tijd’. Het stuk werd gespeeld op de boerderij. En in 2015 was het project Vincent van Gogh te zien in het Land van Heusden en Altena. Voor al die goede ideeën en projecten ontving ze in 2008 de Bouwsteenprijs. Deze prijs is ingesteld om initiatieven die bijdragen aan het toerisme en de recreatie in het Land van Heusden en Altena te promoten. En in 2013 won ze de innovatieprijs voor ondernemende vrouwen. „Ik wil geen standaard boerin zijn die alleen meehelpt in de stal. Met de educatieboerderij doe ik waar ik vroeger al van droomde."