Volledig scherm
Diederik Stapel. foto Joris Buijs/PVE

Eindrapport fraude Stapel

TILBURG – Jarenlang is hij ermee weggekomen maar in september vorig jaar viel het doek definitief in het toneelstuk dat hoogleraar sociale psychologie Diederik Stapel al tijden opvoerde. Stapel bleek op grote schaal onderzoeksgegevens te hebben gemanipuleerd. Woensdag presenteert de commissie Levelt haar bevindingen. Een overzicht van de gebeurtenissen tot nu toe.


Eind augustus 2011: Drie jonge onderzoekers verdenken hun opleider Diederik Stapel van fraude met onderzoeksgegevens. Ze lichten rector magnificus Philip Eijlander van de universiteit van Tilburg in. Die onderzoekt de beschuldigingen.

7 september 2011: De vermoedens van de pupillen van Stapel blijken terecht. De Universiteit van Tilburg maakt bekend dat Stapel per direct op non-actief is gesteld, omdat hij fictieve gegevens gebruikt zou hebben in zijn publicaties. Een commissie wordt opgericht die de fraude zal gaan onderzoeken (de commissie-Levelt).

9 september 2011: De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), voormalig werkgever van Stapel, maakt bekend ook mee te zullen werken aan het onderzoek van de commissie-Levelt. Ook de Universiteit van Amsterdam, waar Stapel is gepromoveerd, werkt mee aan het onderzoek.

31 oktober 2011: De commissie-Levelt presenteert tijdens een persconferentie haar eerste bevindingen. De commissie spreekt van fraude van ongekende omvang. Stapel blijkt in zeker 30 artikelen in wetenschappelijke tijdschriften data verzonnen te hebben. Bij tientallen publicaties bestaan serieuze verdenkingen. De wetenschapswereld reageert geschokt. Stapel zelf wil alleen schriftelijk reageren. Hij stelt dat hij gefaald heeft, dat hij zich schaamt en er spijt van heeft. De universiteit van Tilburg en de Rijksuniversiteit Groningen kondigen aan dat ze gezamenlijk aangifte gaan doen tegen Stapel. Ze beschuldigen hem van valsheid in geschrifte en oplichting.

9 november 2011: Diederik Stapel levert vrijwillig zijn doctorstitel in, die hij verkregen heeft aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij in 1997 is gepromoveerd.

27 maart 2011: De commissie-Levelt presenteert een eerste overzicht van de publicaties waarin fraude is vastgesteld. Het gaat om 12 van de 20 onderzochte artikelen en 3 bijdragen aan boeken. Dit aantal loopt op bij elke tussentijdse rapportage. Naast de commissie-Levelt doen ook de commissies-Noort en -Drenth onderzoek naar het werk van Stapel, respectievelijk uit zijn Groningse en Amsterdamse tijd.

2 oktober 2012: De Fiscale opsporingsdienst FIOD onderzoekt of Stapel de overheid heeft opgelicht door subsidie aan te vragen voor onderzoek waarbij hij heeft gefraudeerd met onderzoeksgegevens.

5 november 2012: De commissies die onderzoek doen naar het werk van Stapel publiceren de complete lijst van publicaties waarin is gesjoemeld. Stapel blijkt gefraudeerd te hebben in zeker 55 van de 130 onderzochte artikelen en in 10 boekhoofdstukken. Daarnaast is volgens de commissies een sterk vermoeden van fraude in 10 artikelen, waarvan er 2 ook als boekhoofdstuk zijn gepubliceerd.

Volledig scherm
Diederik Stapel. Foto: ANP
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement