Volledig scherm

Elke beweging telt

Na verschillende toespraken en twee debatten kunnen we nog steeds geen genoeg krijgen van het spektakel rondom Donald Trump en Hillary Clinton. Alles wat ze zeggen wordt van te voren zoveel mogelijk uitgedacht en uitgeschreven. Alleen staan ze wel achter alles wat ze zeggen? Vertellen ze eigenlijk wel de waarheid? Hier kom je achter door niet te luisteren, maar door te kijken naar hun lichaam. Dat is vaak een open boek.

Lichaamstaal kan je niet volledig onder controle krijgen. Grote gebaren, zoals handen in je zij of handen over elkaar voor je borst, kun je wel afleren, maar kleinere gebaren gaan zo automatisch dat die de waarheid spreken.

Vaak gaat men ook meer gebaren maken als ze volledig achter hun eigen woorden staan.

Laten we inzoomen op de tien meest gebruikte non-verbale signalen van Trump:


Schouders ophalen

Als Trump de vraag niet kan beantwoorden of kritiek wil wegwuiven, haalt hij zijn schouders op. Het frappante is dat het effect blijkt te hebben op degene die de vraag stelt of de manier waarop de vraag wordt gesteld.​

Rollende ogen
Tijdens de twee debatten is Trump erop betrapt dat hij regelmatig met zijn ogen rolt als hij iets hoort wat hem niet aanstaat of ergens mee oneens is.

Snauwen en grommen
Dit doet Trump regelmatig als hij boos of walgt van iemand. Je zal dit gezicht vast wel herkennen.

Nep lachen

Door het nep lachen laat Trump op een dominantie manier zien dat hij het er niet mee eens is. Hierdoor probeert hij zijn tegenstander neer te zetten als een ‘gek’.

Positieve emoties uitdrukken
Zoals we allemaal al weten, heeft Trump nogal een expressief gezicht. Dit expressieve wordt geassocieerd met charisma. Zijn echte lach kan aantrekkelijk zijn en brengt positieve emoties over aan de kiezers.

Negatieve emoties uitdrukken
Naast het overbrengen van positieve emoties, is Trump misschien wel beter in het overbrengen van boze emoties. Het publiek kan Trump zijn boosheid voelen, waardoor ze zelf ‘besmet’ raken met deze emotie.

Parallelle gebaren
Hierbij doen beide handen tegelijkertijd dezelfde beweging. Het gebruik van deze synchrone gebaren wekt vertrouwen en gezag. Hierdoor krijgen supporters het idee dat Trump weet waar hij het over heeft.

Wijzende hand

Hiermee probeert de kandidaat zijn uitspraken te benadrukken. Hij gebruikt deze dominante vinger om een punt te maken of iemand te beschuldigen.

Knikkend hoofd
Het hoofd van Trump zit geen minuut stil op zijn nek. Deze hoofdbewegingen kunnen in zijn voordeel werken, maar doordat hij het zoveel doet, is die kans kleiner geworden.

Zijn kapsel

Misschien hoort zijn haar niet direct bij non verbale communicatie, maar het maakt hem wel herkenbaar en opvallend.

Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm

Sommige professionals zeggen zelfs dat Trump zijn non-verbale communicatie hem verder heeft gebracht dan zijn standpunten. Ik kan niet wachten om die twee weer live te zien tijdens het volgende debat op 19 oktober!

Volledig scherm