Volledig scherm
© Linda Akkermans

Enquête: Nee tegen veranderingen in de zorg

DEN BOSCH - Lezers van de Brabantse kranten zeggen nee tegen de veranderingen in de zorg, blijkt uit de resultaten van de regionale zorgenquête die het Brabants Dagblad, ED en BN/DeStem hebben gehouden.

De enquête is ingevuld door ruim 19.000 Brabanders die direct of indirect betrokken zijn bij de veranderingen in de zorg. Daarbij zijn vragen gesteld over de Wet maatschappelijke ontwikkelingen (Wmo) die ervoor moet zorgen dat mensen langer thuis blijven wonen. Over de jeugdzorg en de participatiewet, die mensen moet begeleiden naar werk.

De zorg in Nederland krijgt een zes. Een kwart vindt de Wmo-zorg in de eigen gemeente benedenmaats. Een derde van de werknemers in de zorg vreest voor zijn baan. Meer dan de helft vindt dat ze te weinig tijd kunnen besteden aan cliënten. Nagenoeg alle werknemers vrezen dat de zorg minder wordt. Cliënten zijn bang dat ze minder zorg krijgen, dat daar meer voor betaald moet worden, of maken zich zorgen omdat nog niet duidelijk is wat de gevolgen zijn.

In het Brabants Dagblad van zaterdag leest u nieuws, achtergronden, cijfers en veel persoonlijke verhalen van deelnemers aan de regionale zorgenquête.