Volledig scherm
Burgemeester van Gilze en Rijen Marja Heerkens en commodore-vlieger T. ten Haaf, commandant vliegbasis Gilze- Rijen.\n

Ernstig zieke Heerkens stopt als burgemeester Gilze en Rijen

*UPDATE 7.24* RIJEN - Burgemeester Marja Heerkens van de gemeente Gilze en Rijen heeft besloten haar ambt neer te leggen. Aan dit besluit liggen redenen van persoonlijke en medische aard ten grondslag.


Dit heeft burgemeester Heerkens afgelopen weekend in een persoonlijk gesprek medegedeeld aan de Commissaris van de Koningin, Wim van de Donk. Hij respecteert haar besluit.
Al na een korte periode van drie maanden heeft burgemeester Heerkens (53) in overleg met haar arts moeten concluderen dat het ambt mentaal nu te belastend voor haar is. Ze benadrukt dat de gemeente zelf geen enkele blaam treft bij haar plotselinge vertrek.
Commissaris van de Koningin Van de Donk begrijpt de beslissing van Heerkens: 'Los van het feit dat het een persoonlijk drama voor haar is, getuigt het van kracht dat ze terwille van haar persoonlijke welzijn en het functioneren van de gemeente deze beslissing heeft durven nemen.'
Heerkens werd op 27 september 2011 geïnstalleerd als burgemeester van Gilze en Rijen, als opvolger van René Roep. Daarvoor was ze zestien jaar gemeenteraadslid (PvdA) in Breda, waarvan ruim zeven jaar als fractievoorzitter. In 1999 werd ze in Breda wethouder en in de periode 2006-2010 kwam daar het loco-burgemeesterschap bij.
In overleg met haar artsen heeft Heerkens moeten besluiten om haar ambt neer te leggen. „Mevrouw Heerkens is ernstig ziek”, meldt Van de Donk. „Haar artsen zijn duidelijk.” De Commissaris van de Koningin betreurt, maar begrijpt ook het besluit van Heerkens. „Het is een persoonlijk drama voor haar. Niemand heeft dit zien aankomen."
Van de Donk heeft zondagmiddag alle fractievoorzitters en de wethouders op het provinciehuis in Den Bosch op de hoogte gebracht. Walter de Vet, fractievoorzitter van Kern ’75 is geschokt door het nieuws. „Ik was compleet verrast. Ik heb het ook absoluut niet zien aankomen. Bij de nieuwjaarsreceptie heb ik ook niets aan haar gemerkt.
De Vet kent de precieze medische achtergronden niet, maar respecteert de keuze van Heerkens. „Ze heeft een moeilijk besluit moeten nemen. Zeker omdat ze er nog maar zo kort zit. Het is een gemis voor onze gemeente.”

Volledig scherm
Marja Heerkens. archieffoto Ron Magielse/het fotoburo
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement