Volledig scherm
Kokkie, alias Hessel de Ree.

Feeder

Mijn vrouw kan veel dingen. Maar ze kan niet koken. Ze laat water aanbranden. Dat is op zich een hele prestatie, maar in de keuken heb je er niks aan. Thuis rammel ik daarom met de potten en pannen. Mijn vrouw rammelt alleen van de honger, als ik laat thuiskom uit de kroeg. En na de maaltijd natuurlijk, met de vuile vaat. Die raak ik niet aan. Dat verrek ik. Kwestie van taakverdeling.

Ik ken mannen die thuis de strijk doen, de planten water geven of het zilver poetsen. Hun vrouwen koken wél. Die kerels prijzen zich gelukkig. Ik hen niet. De arme zielen kennen de criminele statistieken niet. Die bewijzen dat verwende keukenprinsesjes die hun stofzuigende en ramen lappende de echtgenoten beu zijn, zich meestentijds van hen ontdoen door hun laatste avondmaal te kruiden met rattengif. Wie zijn vrouw lief heeft, laat haar niet koken.

Zelf bereiden
Behalve lijfsbehoud zijn er meer goede redenen om de dagelijkse kost zelf te bereiden. Ik noem er een paar:
- Als thuiskok is jouw culinaire wil meestal wet: jij bepaalt wat de pot schaft.
- De keuken is jouw domein, de enige plek in huis waar je de baas mag spelen.
- De liefde gaat door de maag, een belangrijke route waar je beter zelf de hand in kunt houden.
- Door alle boodschappen te halen, houd je grip op de huishoudpot, al gebiedt de eerlijkheid me te zeggen dat dit een theoretisch voordeel is dat ik in de praktijk nog niet hebben kunnen verwezenlijken.

Noodrantsoenen
Koken geeft macht, brengt liefde, schept levensruimte maar ook verplichtingen. Een thuiskok maakt zijn familie afhankelijk van hem. Zo’n ‘feeder’ kan er niet zo maar een week tussenuit knijpen met vrienden. Anders verhongert het kroost. De oplossing? Noodrantsoenen! In mijn geval vrieskistlades vol spaghettisaus, genoeg voor maanden. Mijn vrouw is er zo dol op dat ze me liever ziet gaan dan komen. En verhipt, dit lievelingsgerecht kan ze wel zelf op tafel te zetten zonder dat het huis afbrandt. Hoe ze dat flikt? Ik durf het niet eens te vragen.