Volledig scherm
Lennart Aangeenbrug. © Michel de Koning

Gastblog: Verkeer(d)

Lennart Aangeenbrug is predikant in de hervormde gemeente Well-Ammerzoden. Zijn theologische interessegebieden, zo omschrijft hij op zijn site, zijn de missionaire praktijk en hedendaagse geloofscommunicatie in een uitdagend kerkelijk jasje. Daarnaast is hij behendig met fototoestel en social media.
Het stoplicht springt op rood,
Het stoplicht springt op groen,
In Well is altijd wat te doen!

Mooi versje toch? Behalve het feit dat dit versje gejat is van cabaretier Herman Finkers. En dat er geen stoplicht in Well staat. Well is geen weiland bij Hedel! En het is geen stoplicht maar een verkeerslicht. Kortom, het versje is dus compleet verkeerd.

In Woerden, waar we eerst woonden, viel het me al: op het platteland wordt anders gereden. Misschien omdat mensen op het platteland meer kilometers maken omdat ze overal vandaan zitten? En met anders zeg ik voorzichtig dat ze soms te hard en te onvoorzichtig rijden. Verkeerd rijden dus.

Eerlijk is eerlijk, zelf rijd ik ook wel eens te hard. Nooit binnen de bebouwde kom, want je weet immers nooit wat er voor de auto langs schiet. Ook 's nachts niet. Als ik 's avonds laat zit te werken, hoor ik geregeld auto's langsschieten. Dan heb ik soms de verkeerde gedachte om een flitspaal voor mijn huis te plaatsen. Daar zou ik heel wat mee kunnen verdienen.

De wetgever staat het echter niet toe en daarom incasseren ze zelf het flitsgeld. Een berucht plekje waar geflitst wordt, is het stukje Well – Ammerzoden (bij Kras en Alabastine). Je rijdt er zo snel verkeerd, dat we hier ook al een paar keer een bon op de mat hebben gehad. Dan betaal ik ze maar zonder morren, want ik weet dat ik niet verkeerd zat in het verkeer. Van anderen weet ik dat ik niet de enige ben. Sterker nog, welke bewoner heeft daar nog nooit een bon gehad? Die zullen wel zeldzaam zijn. Tja, te snel rijden. Wie nooit wat verkeerd doet, mag de eerste steen werpen naar de eerstvolgende snelheidsovertreder.

Een heel andere zaak in het verkeer is het gedrag bij wegversmallingen. Wegversmallingen halen de snelheid eruit. Op de juiste plekken is dat een goede zaak. Helaas staan ze vaak op de verkeerde plek. Wel op de Achterdijk van Well naar Hedel, maar bijvoorbeeld niet op de dijk in een 30-kilometerzone. Op de dijk lopen geregeld mensen, op de Achterdijk geen kip (alleen een fazant zag ik laatst). De gemeente heeft helaas geen geld om de verkeersveiligheid te verbeteren.

We zullen het met de wegversmallingen op de Achterdijk moeten blijven doen. Daar op de Achterdijk viel me voor het eerst op hoe mensen anders reden dan in onze vorige woonplaats. Als je elkaar tegenkomt bij een versmalling, moet er altijd eentje de ander laten voorgaan. Op de één of andere manier groeten of bedanken mensen elkaar niet. Gewoon, een handje als dank voor diegene die remt. Of in het donker één keer kort knipperen met het licht als dank.

Anderen in het verkeer heten medeweggebruikers, geen wegtegenstanders. Een vriendelijk gebaar zou niet verkeerd zijn. Als Bommelerwaarders knipperen met hun licht, dan is het voor iets heel anders: er staat een snelheidscontrole. Dat is dan op zich ook niet verkeerd.