Volledig scherm
© RV

Geen blote rug op het strand in 1924

Stille GeneratieZandvoort aan Zee of een weekendje Rome. Elke generatie kent vakantietrends. Waarheen gaat de Stille Generatie met vakantie?

Dierbare familiefoto van: Rutger Lamers (51 jaar)

Trip naar: Domburg

Waarschijnlijk zomer 1924

,,Deze foto komt uit mijn familiearchief. Daar zitten veel vakantiekiekjes in. Vooral uit Domburg. Mijn familie houdt van tradities, dus ging daar zomer op zomer naartoe. De man in het driedelig pak is mijn grootvader August, het jonge jongetje mijn oom Toob, rechts mijn vader Guus. Het meisje met de bloem is mijn tante Jacqueline. Zij is de enige die nog leeft, 95 jaar inmiddels. 

Door de verhalen van mijn tante en alle andere foto’s weet ik best wat van deze zomers. Bijvoorbeeld dat mijn familie in pension Zee en Duin verbleef. Dat het gebouw bovenop het duin het Strandhotel was. Dat de mannen altijd in kostuum op het strand zaten. En dat de vrouwen die wilden zwemmen zich in die gestreepte badkarretjes omkleedden, zich naar de branding lieten rijden, in het water plonsden en dan weer terug de karretjes in gingen om er weer volledig gekleed uit te komen. Er was in die tijd aan de kust geen blote vrouwenrug te zien. 

Alleen de kinderen liepen in korte broeken. Op een andere foto staat nog een soort ‘entertainer’, een man die kinderen op het strand blijkbaar bezighield met spelletjes. Waarschijnlijk waren zomervakanties in deze tijd best bijzonder: mijn grootouders hadden het relatief goed. Mijn opa was vrouwenarts, mijn oma zangeres en zanglerares. Ze hadden een auto, en bedienden, en konden zich zo’n trip blijkbaar veroorloven. Ik ben zelf in familieverband ook nog tal keren naar Domburg geweest, maar ga met mijn vrouw eigenlijk liever op de bonnefooi naar Spanje. Veel zonzekerder.''

Pinterest

undefined

Meer te weten komen over de Stille Generatie of alle generaties daarna? Blader door onderstaande tijdlijn of kijk in het dossier Dit Zijn Wij. Deze verhalen en meer zijn gebundeld in het gelijknamige boek. Bestel nu!