Volledig scherm
Jeroen Oerlemans in Uruzgan. © VPRO

'Geen foto is het waard om voor te sterven’

VUGHT / AMSTERDAM - Eenmaal thuis na de ontvoering in Syrië in 2012, begon het op een gegeven moment toch weer te kriebelen vertelde Jeroen Oerlemans enkele maanden later tegen Frits Baarda van Villamedia. Maar ,,ik zal elke situatie nog scherper beoordelen", zei hij, ,,geen foto is het waard om voor te sterven". Zondag maakte een sluipschutter in Syrië een einde aan zijn leven.

Villamedia haalt het interview weer naar boven dat Frits Baarda in 2012 met de neergeschoten fotograaf maakte. Hij was toen nog vol van de ontvoering, maar tegelijk ook scherp en nauwelijks geëmotioneerd. Hij zweette niet op onverwachte momenten zei hij, had geen last van nachtmerries en sliep eigenlijk net zo goed als in Syrië ten tijde van de ontvoering.
,,Ik heb het me wel eens afgevraagd. Misschien komt het later, misschien ook niet", zei hij tegen Baarda. ,,De psycholoog zei zelf ook: 'als er niets is dan is er niets' ".

Grote ontwikkelingen
Hij sloot toen al niet uit dat hij terug zou gaan naar het door een bloedige burgeroorlog verscheurde Syrië. ,,Je wilt als journalist getuige zijn van grote ontwikkelingen in de geschiedenis".
Hij zou het na 2012 wel anders doen. Oerlemans zou niet meer willens en wetens in de vuurlinie gaan liggen. ,,Ik zal op zoek gaan naar andere, langere verhalen. Die les heeft de ontvoering me opgeleverd.'' Om te besluiten met ,,Als het zover is, ga ik. Het begint te kriebelen''.

Maar ook het kogelwerende vest dat hij droeg kon zondag de kogel niet keren die een scherpschutter op Oerlemans afschoot. De kogel trof hem volgens Nieuwsuur-reporter Jan Eikelboom langs de zijkant in het hart.

Lees het hele verhaal van Frits Baarda via Villemedia