Volledig scherm
© Thinkstock

Geen nieuwe sterrenrestaurants in regio Den Bosch, Tilburg en Oss (kaart)

DEN BOSCH - Er zijn geen nieuwe sterrenrestaurants in de regio Den Bosch, Tilburg of Oss. Dat werd maandag bekend bij de toekenning van de jaarlijkse Michelinsterren in het DeLaMar-theater in Amsterdam.

In de rest van Nederland viel er 1 nieuw twee sterren restaurant te noteren (De Groene Lantaarn in Zuidwolde) en 7 nieuwe één sterren restaurants (Zarzo uit Eindhoven is een van de nieuwkomers). Opvallend genoeg behouden alle restaurants die in de Michelingids van vorig jaar een ster kregen, die ster ook in de gids van 2016. Dat geldt dus ook voor Cordial uit Oss, Sense uit Den Bosch en De Heer Kocken uit Vught.

Spanning
''De spanning gierde door de zaal. Ik ben enorm blij dat wij de Michelinster behouden'', zegt Dennis Middeldorp van Sense. Volgens Misset Horeca werd Edwin Kats (Noble uit Den Bosch) in de aanloop naar de bekendmaking genoemd als kandidaat voor een Michelinster. Die waardering kwam er uiteindelijk niet. Kats: ''Natuurlijk zou het mooi zijn om een Michelinster te krijgen. Maar ik ben chef-kok en ondernemer en ik moet zeggen dat ik heel tevreden ben met hoe het nu gaat met Noble. Dat is het belangrijkst.''

Toppers
Bovenaan de lijst blijven De Librije en De Leest; zij behielden hun drie sterrenstatus en kregen geen gezelschap van andere eetgelegenheden op het hoogst haalbare culinaire niveau. De Kromme Dissel in Heelsum behield voor het 45e jaar op rij haar ster, een record in Nederland.

Bib Gourmand
In de nieuwe Bib Gourmand-ranglijst zijn wel twee Brabantse nieuwkomers. Versaen uit Ravenstein en De Beleving uit Sint-Oedenrode kregen een Bib Gourmand toegekend. Een Bib Gourmand is volgens Michelin een onderscheidingsteken voor 'een eetgelegenheid die een prima maaltijd serveert onder 35 euro exclusief dranken'. Restaurants kunnen geen Bib Gourmand en ster tegelijk hebben.