Volledig scherm
Natuurgebied het Bossche Broek in Den Bosch.

Gemeentelijke stadsecoloog steunt bezwaren tegen lichtshow in het Bossche Broek

DEN BOSCH - Een lichtshow met stoommachines en ledlampen, bedacht door de vermaarde studio Roosegaarde, in het Bossche Broek aan de rand van Den Bosch. Daar moet je niet aan beginnen, vinden onder meer de Bossche afdeling van IVN en natuur en milieuvereniging Het Groene Hart Brabant. Zij krijgen steun van Johan Mees, stadsecoloog van de gemeente.

In een brief aan het college van B en W citeren de milieugroepen Mees. Hij benadrukt de vele ‘bijzondere natuurwaarden’ van het gebied. Volgens hem is het gebied ongeschikt om in december, verspreid over drie avonden, in totaal 30.000 bezoekers aan te kunnen.

Lichtdeken
Evenement Het Waterlicht bestaat uit een lichtshow met ledlampen en stoommachines, waarmee een blauwe deken van licht wordt gecreëerd. Bezoekers kunnen onder het lichtdeken door lopen en moeten zo kunnen ervaren hoe hoog het water komt bij een dijkdoorbraak.

Sinds 2008 is via het gemeentelijke evenementenbesluit verboden om grootschalige evenementen te organiseren in het Bossche Broek.

​Uitwerken
De gemeente zei onlangs ‘in principe positief’ te zijn over de locatie. Voor een aanvraag moet wel ‘een ander verder worden uitgewerkt’ met de initiatiefnemers provincie, Rijkswaterstaat, waterschappen De Dommel en Aa en Maas en Ons Water.