Volledig scherm

Gnocchi van aardappel met gekonfijte Chaamse Pel en gestoofde snijbiet (4 personen)

Slow Food gaat over vergeten smaken en oude productiewijzes, over korte ketens. Brabant telt steeds meer ‘Slowfoodies’. Ook steeds meer chefs raken gecharmeerd van de Slow Food- filosofie. Zij hebben zich aangesloten bij de Chef’s Alliantie, in Brabant behoren daar al 5 chef-koks toe. Onder wie Joost van Roosmalen.

Ingrediënten

4 bouten van de Chaamse Pel 400 gram kippenvet 4 takjes tijm 2 laurierblaadje 1 theelepel venkelzaad 2 teentjes knoflook versgemalen zwarte peper 1 bos snijbiet klontje roomboter 1 gesnipperde sjalot

Voor de gnocchi

600 gram kruimige aardappels 100 gram tarwebloem 1 ei 50 gram geraspte boerenkaas snufje komijnpoeder versgemalen peper en zout

Bereiding
Verwarm de oven voor op 80°C. Smelt het kippenvet in een ruime en zware pan en voeg er de tijm, de laurierblaadjes, de gekneusde knoflook en het venkelzaad aan toe. Smeer de bouten van de Chaamse Pel in met zout en peper en leg ze in het vet. Plaats de pan met een deksel erop in de voorverwarmde oven en laat het gedurende 2,5 tot 3 uur konfijten.

Bereid ondertussen de gnocchi. Kook hiervoor de kruimige aardappels in de schil gaar, giet af en laat goed uitwasemen. Verwijder de schil en weeg 400 gram gekookte aardappel af. Wrijf de gekookte aardappel door een zeef, zodat een fijne puree ontstaat en voeg er de tarwebloem, het ei, de geraspte kaas, komijnpoeder, peper en zout aan toe. Meng tot een deegbal en vorm er met je bebloemde handen bolletjes van. Kook deze bolletjes deeg enkele minuten in kokend water. Als ze boven komen drijven, zijn ze gaar.

Schep de bouten van de Chaamse Pel voorzichtig uit het vet, laat iets afkoelen en pluk het vlees van de bouten. Verwarm een scheutje van het kippenvet en bak er het geplukte vlees eventjes in. Voeg de gnocchi toe, laat voorzichtig meebakken en kruid met zout en peper.

Was de snijbiet grondig en snijd de steeltjes los van het blad. Laat een klontje boter smelten in een pan en fruit er de sjalot in aan. Voeg de steeltjes van de snijbiet toe en smoor enkele minuten. Voeg nu het bietenblad toe, fruit even mee en kruid met zout en peper.

Dresseer de snijbiet in het midden van het bord en lepel er het gekonfijte vlees van de Chaamse Pel met de gnocchi over. Rasp er eventueel nog wat boerenkaas over.

Dit is een recept van Slow Food Alliantiechef Joost van Roosmalen van D’n Ark