Volledig scherm
Gijs (links) en Bram Ronnes.

'Goud begint met ambitie, niet met geld'

HELVOIRT/NISTELRODE - Olympisch brons in het beachvolleybal, een vierde plek voor de vrouwen in de zaal en de mannen door naar het EK 2017. Volleybal bloeit op. De broers Gijs en Bram Ronnes, geboren in Nistelrode, dragen elk op hun eigen wijze hun steentje bij.

Carpoolend zijn de broers Ronnes naar de afspraak in Scheveningen gekomen. Onderweg konden beachvolleybalbondscoach Gijs (39) en technisch directeur Bram (37) de lopende zaken doorspreken. Bram: ,,Je moet werk en privé scheiden." Gijs: ,,Als we elkaar bellen, is het óf werkgerelateerd óf privé. 'Dit is even werk', begin ik dan."

Opgegroeid in Nistelrode hebben ze na omzwervingen elk een eigen stekje gevonden in Utrecht. De band met Brabant is gebleven. Hun ouders wonen in Helvoirt. ,,Brabander, dat raak je niet kwijt", zegt Gijs. En Bram: ,,Carnaval is een belangrijke pijler in mijn leven."

In de aanloop naar de Spelen van 2008 in Peking vond in het beachvolleybal een sportieve broedermoord plaats. De jongste van de twee, Bram, won de strijd om een olympisch ticket. Acht jaar later heeft ook Gijs zijn olympische vuurdoop gehad, als bondscoach van de beachvolleyballers. Brons was er in Rio voor zijn pupillen Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen. Zelf werd hij na thuiskomst gelauwerd als meestbelovende coach. "Mooi, erkenning dat ik iets te maken heb met die prestaties."

Lees meer over volleybal en de broers Ronnes in het Brabants Dagblad van 12 november in het sportkatern.